Hrana i piće

Zašto pecivo i kafa nisu najbolji izbor za doručak?

Zašto pecivo i kafa nisu najbolji izbor za doručak?
Foto: Pixabay | Zašto pecivo i kafa nisu najbolji izbor za doručak?

Peciva, svježe cijeđeni sok od narandže, jogurt i kafa su namirnice koje zvuče kao savršen odabir za doručak, odnosno prvi obrok u danu.

No, nutricionisti upozoravaju da ako ih konzumirate na prazan želudac, možete napraviti više štete nego koristi. Proizvodi od prhkog i lisnatog tijesta sadrže kvasac koji će nas napuhati, ali ne i najesti.

Slatkiši će povećati nivo inzulina i napasati vašu gušteraču koja je još u fazi buđenja, a jogurt, iako je zdrav, napasaće mliječnu kiselinu, ako se konzumira na prazan želudac.

Nadalje, voće je puno vlakana koja su inače zdrava i potrebna našem organizmu, ali rano u jutro mogu oštetiti želučanu sluznicu, a povrće poput paradajza prepuno je taninske kiseline koja se nikako ne preporučuje u jutarnjim satima dok je zeleno povrće puno aminokiselina koje nakon konzumacije na prazan želudac mogu dovesti do nadutosti i žgaravice.

Takođe, ne preporučuje se konzumacija začinjene hrane na prazan želudac jer će ona povećati proizvodnju kiseline u stomaku i uzrokovati probleme u probavnom sistemu.

Gazirana pića i citrusi strogo su zabranjeni jer napadaju sluznicu, usporavaju dotok krvi u želudac i time usporavaju probavu te dugoročno mogu izazvati gastritis i čir na želudcu.

(Wall.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije