Hrana i piće

Zbog trika za poširanje jaja sa televizije završila u bolnici

Zbog trika za poširanje jaja sa televizije završila u bolnici
Foto: Facebook | Zbog trika za poširanje jaja sa televizije završila u bolnici

Prije mjesec dana, društvenim mrežama proširio se, kako su pisali, genijalan trik za poširanje jaja, uz koji uvijek ispadnu savršeno.

Svodi se na to da se jaje razbije u toplu vodu u šoljici i potom stavi i zagrije u mikrovalnoj.

Ovaj metod pripreme na jutarnjem TV programu vidjela i je Britanka Ajne Linč.

Ali kada je ona iskušala recept koji je voditeljka izvela bez problema, Linč je završila u bolnici.

"Dakle, jučerašnja lekcija je da ne poširam jaja u mikrovalnoj! Vidjela sam trik na TV-u i mislim da se može reći da je to bio epski fail. Kako sam micala šoljicu, jaje je eksplodiralo i kipuća voda mi je poprskala lice, vrat i grudi. Hvala bogu na brzom razmišljanju, puno hladne vode i suprugu koji me brzo odveo u bolnicu jer je moglo biti puno gore. Proći će neko vrijeme prije nego što budem svoja, i molim Boga da mi ne ostanu neki trajni ožiljci. Ekipa, budite oprezni, želudac mi se stisne kad pomislim šta bi bilo da sam u rukama držala neko od svoje djece", opisala je svoju nesreću.

Žumanjak pod pritiskom

Pod tačno određenim uslovima jaje čak i ako je razbijeno, baš kao i obična voda može eksplodirati u mikrovalnoj, a osnovni razlog je u opni žumnjaka, i u koaguliranom bjelanjku.

Sadržaj žumanjka se grijanjem širi, ali opna ga drži te je, u određenim uslovima, moguće da naglo pukne, posebno ako se i bjelanjak skrutio oko žumanjka pod pritiskom.

Dobar način da se to spriječi je da se probuši opna žumanjka prije neg što se jaje grije u mikrovalnoj te u vodu u kojoj se pošira dodati sirće, so, odnosno bilo kakve "nečistoće" zbog kojih se voda neće pregrijati, piše "Net.hr".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije