Hrana i piće

Pripremite patlidžan picu, brzu verziju italijanskog klasika

Pripremite patlidžan picu, brzu verziju italijanskog klasika
Foto: N.N. | Zdravo ljetno povrće: Patlidžan pica, brza verzija italijanskog klasika

Pica je planetarno poznato jelo kojem rijetko ko može odoljeti, a relativno jednostavna priprema i činjenica da je često jedemo u društvu, uz film i kad nemamo vremena za neka komplikovanija jela, osigurava ovom italijanskom specijalitetu mjesto među najpopularnijim jelima.

Mogli bismo reći koliko ljudi - toliko vrsta pica, jer ne postoji pogrešan način poigravanja sastojcima, te tako i recept u nastavku možete pripremiti na više načina, samo treba da date mašti na volju i u trenu ćete imati zdrav ljetni ručak.

Riječ je o patlidžan pici, a ova brza i vizuelno atraktivna verzija italijanskog klasika uštedjeće vam vrijeme na pravljenju tijesta. To znači da je idealna low carb obrok (low carb ishrana je širok naziv koji obuhvata tipove ishrane kod kojih je smanjen unos ugljikohidrata, unosi se normalan nivo proteina i visok nivo masti), što je korisna informacija za one koji paze na ishranu.

Gotovo je bespotrebno pisati detaljan recept za ovo jelo, pogotovo što u slučaju patlidžan pice ovo ljetno povrće služi kao podloga umjesto tijesta. Sve ostale sastojke birate i slažete po želji kako biste napravili svoju najdražu kombinaciju.

 

Recept

Sastojci:

Patlidžan (količinu prilagodite tome koliko malih pica želite napraviti)

So, biber

Maslinovo ulje

Umak od paradajza

Sir

Šunka

Svježi bosiljak, origano

Priprema:

Patlidžane narežite uzdužno na ploške debljine otprilike dva centimetra ili poprečno na okrugle ploške iste debljine, a zavisno od oblika patlidžana. Zatim ih posolite, pobiberite i poprskajte s malo maslinovog ulja i stavite da se peku dok ne omekšaju. Nakon što malo smekšaju izvadite ih i na svaku plošku posložite odabrane sastojke za picu. Ponovno zapecite dok se sir ne otopi i pospite s malo origana ili ukrasite svježim bosiljkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije