Hrana i piće

Znak da su kiseli krastavci pokvareni

Znak da su kiseli krastavci pokvareni
Foto: Unsplash | Znak da su kiseli krastavci pokvareni
N.N.

Krastavci, nakon što se stave u teglu, potopljeni u marinadi sa malo soli, dobijaju savršen ukus nakon otprilike tri dana.

S druge strane, kiseli krastavci dobijaju odgovarajuće kvalitete nakon otprilike 3-4 nedjelje. Kao i svako jelo, krastavci se nakon nekog vremena mogu pokvariti. Ovo se može desiti, između ostalog zbog grešaka koje smo napravili u njihovoj pripremi.

Ponekad krastavci izgledaju dobro, ali kada otvorite teglu, osećate neprijatan miris. Ovo je znak da krastavci nisu za konzumaciju. Evo šta još treba da znate.

Još jedan znak da su vam krastavci pokvareni je boja. Ako je na njima siva prevlaka ili tamnozelena ili bijelo-plava, krastavac definitivno nije pogodan za konzumaciju. To je otrovna buđ koja bi, ako ostavimo krastavce na u tegli, mogla da naraste prilično velika.

Evo na šta treba da pazimo da kiseli krastavci ne postanu pokvarenei prije nego što otvorimo teglu. Prije svega, ovaj mora biti pažljivo zatvoren - tako da u njega ne može ući vazduh.

Kada je riječ o karakterističnoj beličastoj prevlaci na samim krastavcima - bilo da su kiseli ili ne, ako malo duže stoje u tegli – riječ je o mliječnoj kiselini koja se uvijek nalazi u silaži. One su vrsta dobrih bakterija koje ne samo da vam neće naškoditi, već imaju i svojstva koja promovišu zdravlje. To je probiotik koji pozitivno utiče na crijevnu mikrofloru. Takođe se prirodno javlja u određenoj količini u ljudskom tijelu, piše portal Najžena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije