Hrana i piće

Pratite nas na Google news

Znate li pripremiti zaista savršen tost?

Znate li pripremiti zaista savršen tost?
Foto: N.N. | Znate li pripremiti zaista savršen tost?
N.N.

Tost je oduvijek bio jedan od najomiljenijih i najjednostavnijih specijaliteta. Već su stari Egipćani pržili hljeb kako bi vratili okus staroga hljeba. Još je uvijek jedan od najsvestranijih specijaliteta koje sebi volimo priuštiti za doručak, užinu ili brzu večeru tokom sedmice.

Obožavaju ga i djeca koja ga vrlo često biraju za užinu. Može se pripremiti od bilo kojeg hljeba, ali najbolje su upravo nježne, mekane rezane vrste hljeba koje se proizvode posebno za tost. Zaista nije svaki tost jednako dobar. Pogledajte kako možete pripremiti zaista savršen, tačno odgovarajuće hrskav i popržen tost.

Tost u prošlosti

Poprženi kruščići na određeni su način hrana naših predaka koju rado konzumiramo i danas. Tost je star gotovo koliko i civilizacija, a njegova historija zapravo počinje s historijom hljeba.  Hljeb kakav poznajemo danas najvjerojatnije je otkriven u starom Egiptu. Ubrzo su shvatili da se hljeb može upotrebljavati znatno duže ako se poprži. Priprema prženog hljeba bila je prilično omiljena i kod starih Rimljana. Riječ „tost” potiče od latinske riječi „tostum” koja znači popržiti na vatri. Komadi hljeba nekad su se stavljali na vruće kamenje uz vatru i na taj su se način pržili. Tek 1919. godine otkriven je toster kakav poznajemo i danas i koji nam je zapravo pojednostavio pripremu tog omiljenog specijaliteta. Velikom pohodu tosta na naše tanjire zapravo je kumovalo otkriće mekanih rezanih hljebova koji su u to vrijeme pomogli proširiti ljubav prema tostu po cijelom svijetu.

Hljeb je iznimno važan

Tost mora biti smeđ, bez bijelih crtica i meke sredine. U pravilu mora biti izvana 12 puta tvrđi od sredine, a pritom je vrijeme pečenja od ključne važnosti. Postizanje savršenog rezultata počinje još prije nego što hljeb stavite u toster. Ako su kriške hljeba pretanke, možda će se previše zapeći i više će nalikovati na prepečenac nego na tost. Ako ipak budu predebele, neće se dobro zapeći u sredini. Mekane vrste rezanog hljeba Pan Carre Bianco i Pan Carre Integrale  iz obitelji Mulino Bianco također su pravi izbor.

Priuštite sebi neodoljiv miris svježe pečenog tosta za idealan početak svakog dana:

Jednostavan i ukusan tost sa salamom i sirom

Priprema:

Tostirajte Pan Carrè Bianco. Na tostiran hljeb stavite svježe listove salate, salame i sira, te preklopite.Ukusan obrok je spreman za uživanje.

Tanko narezan Pan Carrè brzo se tostira i odlično spaja okuse salame i sira. Tost ostaje hrskav na površini i mekan u sredini.

Neodoljiv miris svježe pečenog tosta za idealan početak svakog dana!

Sastojci:

  1. 2 kriške kruha Pan Carrè
  2. Salama
  3. Sir
  4. List sveže salate

Volite li bijeli ili integralni tost?

Za maštovite doručke, brze večere ili ukusne užine uvijek možete odabrati Pan Carre Bianco, mekani bijeli pšenični hljeb ili Pan Carre Integrale koji se proizvodi od integralnog brašna i omiljen je izbor svih koji vole integralni životni stil i bogatstvo vlakana. Pan Carre izvrsno povezuje okuse u mirisnim pečenim tostovima, izvana ostaje savršeno hrskav, a iznutra ima još uvijek ima potpuno mekanu sredinu.

Za ljubitelje bijelog hljeba

Pan Carre Bianco proizveden je prema jednostavnom i tradicionalnom receptu. Namijenjen je bezbrižnom uživanju u svakoj prilici i izvrsno objedinjuje hrskavost sa svim receptima koji se rađaju u vašoj mašti. Može biti maštovit doručak, brza večera ili ukusna užina. Meko, prvoklasno bijelo pšenično brašno i suncokretovo ulje osiguravaju pravi okus u svim kombinacijama. Brzo se tostira i izvrsno spaja ukuse salame i sira, pritom izvana ostaje hrskav, a u sredini mekan.

Za ljubitelje integralnog hljeba

Pan Carre Integrale obogatit će integralni životni stil svima onima koji obožavaju proizvode koji daju prednost jedinstvenom okusu i kvaliteti, te bogatoj hranjivoj vrijednosti. Proizvodi se od integralnog pšeničnog brašna, suncokretova ulja i dekstroze. Sadržava puno vlakana i izvrstan je izbor i kod dijetalne prehrane. Ima uravnoteženu prehrambenu vrijednost, bogat je vlaknima i zato može duže zadržati osjećaj sitosti. Najbolji je za pripremu toplih sendviča, malo popržen i sa sastojcima po Vašem izboru.

Tostirajte integralni tost za puniji dan.

Ukusan obrok sa pršutom i mozzarellom

Priprema

Ispecite u tosteru 2 kriške PanCarrè Integrale.Na pečeni tost složite list svježe zelene salate,mozzarellu i pršut. Idealan tost koji spaja savršene okuse u svakoj prigodi.

Najbolji je lagano tostiran s nadjevom po vlastitom izboru.

Idealna prilika

za druženje s prijateljima i spajanje zanimljivih okusa novih recepata!

Sastojci:

  • 2 kriške tosta PanCarrè Integrale
  • pršut
  • list svježe zelene salate
  • mozzarella

Manje je više

Često dolazimo u napast da na kriške mekog hljeba stavimo malo više, ali pazite, moglo bi se dogoditi da budete razočarani.  Hljeb može postati premekan i izgubiti hrskavost. Umjesto jednog tosta s previše dodatnih sastojaka radije sebi priuštite dva manje bogata.

Kada je savršeno pečen?

Kada kriške hljeba izvadite iz tostera, moraju biti lijepe smeđe boje, bez bijelih crtica, izvana hrskave, a u sredini mekane. Budete li previše nestrpljivi, vaš će tost biti premekan, a ako ne budete pazili, biće previše zapečen. Najbolje će biti da se pouzdate u lijepu boju zapečenog hljeba.

Za one koje premazujete samo maslacem

Vrijeme je od ključne važnosti. Važno je da se maslac lijepo rasporedi po površini, da se ne upije i ne pretvori hljeb u ljepljivu krišku. Prije nego što vrući kruščić premažete maslacem, pričekajte oko 15 sekundi. Tako će sačuvati hrskavost.

Odaberite tost bez ičega

Može i bez ikakvih priloga!  Mekane rezane vrste hljeba Mulino Bianco odlikuju se izvrsnom kvalitetom, brižno odabranim sastojcima s kontroliranim porijeklom i upotrebom provjerenih tehnologija koje garantuju zaštitu. Znanje i dugogodišnje iskustvo nutricionista spojeno je u hljebu koji je proizveden bez bojila, konzervansa, hidrogeniranih masnoća i umjetnih sladila.

Nije svaki tost jednako dobar

Hljeb Mulino Bianco proizveden je u skladu s najvišim prehrambenim potrebama i odgovara svim potrebama uravnotežene prehrane. Važno je da nam hljeb koji se svaki dan nalazi na stolu osigurava ukusan i zdrav obrok za sve članove obitelji. Svakodnevna želja i svijest o zdravoj prehrani u današnjem brzom životnom stilu koji ostavlja sve manje vremena za dugotrajnu pripremu obroka izazov je za koji je hljeb Mulino Bianco idealno rješenje, jer Vam je osiguran dobar i kvalitetan hljeb koji je stalno na raspolaganju i nadohvat ruke.

Gdje se najbolje čuva tost?

Hljeb Mulino Bianco održava produženu svježinu zahvaljujući posebnom tehnološkom postupku tokom kojeg se nadziru temperatura i vlažnost zraka. Proizvodi se pakiraju u kontrolisanoj atmosferi u koju se netom prije završnog pakiranja dodaju mikrokapljice prirodnog alkohola koji isparava odmah nakon otvaranja omota. Okus hljeba se ne mijenja, a svježina se osigurava bez umjetnih dodataka. Čuvajte ga, dakle, u suhoj i hladnoj prostoriji u originalnom pakiranju dobro zatvorenom priloženom žičanom kopčom. Tako će ostati svjež i mekan još nekoliko dana nakon otvaranja.

Najčitanije