Hrana i piće

Žumance, bjelance ili cijelo jaje za premaz?

Žumance, bjelance ili cijelo jaje za premaz?
Foto: Shutterstock | Žumance, bjelance ili cijelo jaje za premaz?

Pomoću ovih sjajnih trikova i savjeta napravićete najljepše pecivo koje će biti svježe danima.

Proizvodi od tijesta se jedu u cijelom svijetu, a zna se da prosječan Srbin ne može da zamisli obrok bez hljeba. Pekare su takođe popularne, a danas postoji veliki izbor slanih i slatkih peciva. Ipak, uvijek je bolje kada sami napravite pecivo ili hljeb, a najbitnija stvar je mešenje tijesta. Za pripremu tijesta postoji milion recepata koji dosta olakšavaju domaćicama, a tu su i trikovi i savjeti koji pomažu da ono uvijek ispadne savršeno, prenosi Super žena.

Pored tijesta još jedna stvar je bitna ako želite da napravite ukusno i mekano pecivo ili hljeb, a to je premaz. Često on može da izvuče situaciju, pa ako niste umijesili tijesto kako treba, dobar premaz je tu da popravi stvar. U receptu uvijek stoji koji sastojci su potrebni za premazivanje tijesta, a svoje tajne je podijelila korisnica kulinarskog sajta Coolinarika, koja se predstavlja pod nadimkom Hare. Hare, koja živi u Americi i često za ovaj portal piše recepte i dijeli svoje kulinarske tajne, otkrila je par svojih, ali i trikove svojih prijateljica za premazivanje peciva i hljeba, a koji čine da oni budu mekši, svježi danima, ali i savršeni na oko!

Obično domaćice imaju nedoumicu da li se koristi umućeno jaje, ili se u njega sipa ulje/mlijeko, a možda može da se zamijeni i nekom namirnicom kao što je puter...

Evo kako su iskusne domaćice riješile dilemu:

Bilo da pravite slana ili slatka peciva, premažite ih umućenim jajetom ako želite tamnu mahagoni boju. Za zlatnu boju umutite jaje sa vodom, a za limun žutu boju premažite pecivo samo umućenim žumancetom. Voda se u žumance dodaje ako želite svijetlu limun boju.

  • Za sjaj premažite pecivo umućenim bjelnacetom. Za sjaj možete da koristite i umućeno žumance sa malo ulja. 
  • Ako želite da premaz bude aromatičan u žumance sipajte sok od pomorandže i ekstrakt vanile ili vanilin šećer.
  • Ako želite da hljeb bude mekši, onda ga obavezno premažite jogurtom ili pavlakom. Posne kifle možete da premažete i majonezom, ako želite da budu mekše, a takođe i ostala peciva. 
  • Štrudle su slatko pecivo kojem rijetko ko može da odoli, pa ako želite da dobiju savršenu braon boju premažite ih sa pola šolje jake kafe u koju ste dodali malo šećera. Pečenu štrudlu premažite istopljenim puterom jer će tako biti mekša i svježija i sutradan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije