Kuća i vrt

Te­ra­ko­ta za vječno lje­to u do­mu

Te­ra­ko­ta za vječno lje­to u do­mu
Foto: Unsplash | Te­ra­ko­ta za vječno lje­to u do­mu

Ne­su­mnji­vo je da način na ko­ji je uređen en­te­ri­jer u ko­jem bo­ra­vi­mo utiče na ra­spo­loženje i emo­ci­je. Bo­je ko­ji­ma smo okruženi, pa čak i ma­te­ri­ja­li učiniće da se osjećamo ugo­dno i opu­šte­no ili baš su­pro­tno od to­ga. Uko­li­ko želi­te da u en­te­ri­je­ru u ko­jem bo­ra­vi­te bu­de vječno lje­to, to možete pos­tići pro­miš­lje­no bi­ra­nim bo­ja­ma i ma­te­ri­ja­li­ma.

Je­dan od ma­te­ri­ja­la ko­ji sim­bo­li­še lje­to i me­di­te­ran­ski ugođaj u pros­to­ru je te­ra­ko­ta. Izbor te­ra­ko­te za uređenje po­do­va ide­alan je način da pros­tor pre­tvo­ri­te u mjes­to gdje je ugo­dno bo­ra­vi­ti, a da u is­to vri­je­me iz­gle­da vrlo pri­vlačno.

Te­ra­ko­ta je izbor broj je­dan ka­da je u pi­ta­nju po­dlo­ga za pre­tva­ra­nje pros­to­ra u opu­šta­juću oazu in­spi­ri­sa­nu južnim kra­je­vi­ma evrop­skog kon­ti­nen­ta. Ipak je ri­ječ o tra­di­ci­onal­nom ma­te­ri­ja­lu ko­jim odi­šu sta­re špan­ske kuće, dal­ma­tin­ske vi­le, grčke ta­ver­ne i ita­li­jan­ske te­ra­se.

Po­do­vi

Osim iz­gle­da, pos­tav­lja­nje pločica je pi­ta­nje pra­ktičnos­ti. U to­plim kli­mat­skim uslo­vi­ma pločice održava­ju pros­tor hla­dnim i ugo­dnim, a te­ra­ko­ta je ma­te­ri­jal ko­ji će svo­jom ne­na­me­tlji­vošću učini­ti pros­tor atra­kti­vnim, a bo­ra­vak u nje­mu ugo­dnim. Te­ra­ko­ta po­do­vi po­sje­du­ju to­pli­nu ko­ja može na­do­kna­di­ti šarm ko­ji bi mo­gao ne­dos­ta­ja­ti pros­to­ri­ma u ko­ji­ma bi­ra­mo bi­je­lu bo­ju kao do­mi­nan­tnu. Kom­bi­na­ci­jom ni­jan­si od za­ga­si­tožute, bo­je na­randže, bli­je­do­crve­ne, bež i smeđe ko­ju te­ra­ko­ta no­si u se­bi, stav­lja akcent na pod, ali s pra­vom do­zom umje­re­nos­ti.

Te­ra­ko­ta po­do­vi sa­vrše­no se slažu sa drve­nim gre­da­ma, ka­me­nim lu­ko­vi­ma, de­ta­lji­ma ele­gan­tne bron­ze i jan­ta­ra.

Do­vo­ljno je da sa­mo je­dan de­talj u pros­to­ru gdje ste pod na­gla­si­li te­ra­ko­tom obo­ji­te u pla­vo i pros­tor će ci­je­le go­di­ne zračiti ve­drom ener­gi­jom lje­ta. No, uko­li­ko iza­be­re­te sa­mo kre­mas­te, umi­ru­juće to­no­ve s do­mi­nan­tnom bi­je­lom, igraćete na si­gur­nu op­ci­ju uz ko­ju ne možete po­gri­je­ši­ti ako vam je cilj da pros­tor zrači neu­tral­nošću i smi­re­nošću.

Zi­do­vi i de­ta­lji

Zi­do­vi u bo­ji te­ra­ko­te su do­bra po­za­di­na za kla­sični i rus­tični stil uređenja. Da bi se oživio pros­tor, može se kom­bi­no­va­ti sa dru­gim ze­mlja­nim to­no­vi­ma po­put senf-žute ili ma­sli­nas­toze­le­ne.

Te­ra­ko­ta je po­tpu­no pre­uze­la ovu se­zo­nu svo­jim bo­ga­tim, ze­mlja­nim crve­nim i smeđim to­no­vi­ma ko­ji se la­ko ukla­pa­ju u or­ma­re, zi­do­ve, de­ko­ra­ti­vne jas­tu­ke ili na­mje­štaj. Sa vi­še od 200 mi­li­ona lju­di ko­ji ko­ris­te Pin­te­rest ši­rom svi­je­ta sva­kog mje­se­ca, Pin­te­rest je ot­krio da je po­tra­ga za te­ra­ko­ta bo­jom po­većana za 95 pro­ce­na­ta u Ve­li­koj Bri­ta­ni­ji u po­slje­dnjih šest mje­se­ci.

Ovaj to­pli ze­mlja­ni ton na­zvan po vrsti ke­ra­mi­ke (ter­ra­cot­ta - pečena gli­na) je must bo­ja bez ob­zi­ra na to da li ste u po­tra­zi za odjećom ili atra­kti­vnim na­mje­šta­jem. (Jo­ur­nal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije