Kuća i vrt

5 stvari koje možete čistiti maslinovim uljem

5 stvari koje možete čistiti maslinovim uljem
Foto: Pixabay/congerdesign | 5 stvari koje možete čistiti maslinovim uljem

Maslinovo ulje je više od zdravog ulja za kuvanje. To je takođe alat za čišćenje koji može da njeguje površine i olabavi mrlje, masnoću i prljavštinu

Sledeći put kada napravite nered, zgrabite krpu i maslinovo ulje, rezultati će vas oduševiti.

1. Aparati od nehrđajućeg čelika

Uklonite masnoću sirćetom, a zatim koristite malo maslinovog ulja (druga ulja poput kokosovog ulja takođe djeluju) i koristite papirni peškir ili krpu. Kružnim pokretima nanesite ulje na svoje uređaje od nehrđajućeg čelika. Ovo će ukloniti dodatnu prljavštinu i vratiti sjaj.

2. Kožne stolice

Maslinovo ulje, i druga hladno cijeđena ulja, uključujući ulje oraha i pčelinji vosak, mogu da poprave ogrebotine, povrate boju i dodaju sjaj istrošenim kožnim sjedištima (kao i cipelama i drugim kožnim predmetima). Samo utapkajte malo na meku krpu i nježno je utrljajte.

3. Kuhinjski ormarići

Maslinovo ulje takođe može kondicionirati drvo! Pokušajte da ga pomiješate sa limunovim sokom (jedan dio soka na dva dijela ulja) da biste ga utrljali preko ormara, kao i drvenih stolova i stolica.

4. Tiganje od livenog gvožđa

Ako se u vašem tiganju od livenog gvožđa zaglavila hrana i nemate limuna u blizini, možete da napravite piling koristeći krupnu so i maslinovo ulje da biste uklonili ostatke i održali površinu tiganja čistom.

5. Srebrno posuđe

Srebrno posuđe često umije da potamni, a zaštitni sloj od maslinovog ulja to može efikasno da spriječi. Samo koristite meku krpu da istrljate svoj pribor za jelo sa malo ulja.

(Magazin novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije