Kuća i vrt

Feng šui savjeti za proljetno čišćenje kuće

Feng šui savjeti za proljetno čišćenje kuće
Foto: Pixabay | Feng šui savjeti za proljetno čišćenje kuće

Proljeće je godišnje doba akcije. Vrijeme je to cvjetanja i nicanja, a najbolji način za započeti proljeće je da pripremite dovoljno prostora za sve novo što će se pojaviti u vašem životu. Proljeće je vrijeme za izlazak iz hibernacije. Prema drevnoj praksi feng šuija, bitno je i da ostanete povezani s prirodom i napredujete zajedno s godišnjim dobima.

Svi će se, ako već nisu, ovih dana baciti na proljetno čišćenje, a dok čistite razmišljajte i o tome kako u mjesecima koji su pred nama provesti što više vremena vani, u prirodi.

U nastavku pročitajte i nekoliko feng šui savjeta za proljetno čišćenje koji vam mogu pomoći da očistite dom, ali i stvorite temelje za sezonu izobilja.

1. Uklonite sve nepotrebne stvari

Nered u vašem domu, autu, kancelariji trebate sređivati tokom cijele godine, ali u proljeće se fokusirajte na to što trebate ukloniti kako bi se osjećali aktivnije - na vidljivo mjesto stavite recimo opremu za vježbanje, a odjeću svjetlijih boja takođe stavite na vidljiviju poziciju u vašem ormaru. Dubinsko čišćenje kuhinje, posebno frižidera, takođerće učiniti da se osjećate nevjerovatno. Prema feng šuiju sve to donijeće vam prosperitet.

2. Očistite i ispod stvari

Prašina se nakuplja i ispod stvari i uzrok je stagnacije koja je u suprotnosti s cirkulacijom, a protok, odnosno cirkulacija donosi zdravlje i prosperitet.

Temeljno čišćenje prašine ispod kreveta, tepiha, kauča donosi zdravlje i prosperitet. Ako je moguće, očistite i površine ispod šporeta i frižidera - na taj način ćete pokrenuti stagnirajuću energiju i protok. Ova akcija će vam, prema feng šuiju, pomoći da pokrenete zaglavljena područja vašeg života.

3. Operite prozore

Prozore mnogi često zanemaruju, međutim pranje prozora daje novi pogled na život. Osim prozora, operite i zavjese. Ti mali postupci čine veliku razliku u vašem domu, naročito ako često otvarate prozore.

4. Pozdravite nove ideje

Pređite pogledom po svojim policama i vidite imate li na njima neke knjige koje vam ne trebaju, a koje biste mogli pokloniti prijateljima kojima će se svidjeti. Na taj način stvorićete mjesto u vašem domu za nove ideje, odnosno nove knjige koje će vam biti od koristi.

5. Vježbajte "gotovina šui"

"Ispolirajte" tok svojih finansija i razmislite o novim načinima organizacije, ulaganja ili uštede novca. Možete detaljno proučiti vlastiti budžet da uvijek znate na čemu ste, posjetiti ličnog bankara ili jednosatvno donijeti odluku da ćete sve plaćati gotovinom, posebno ako ste osoba koja impulsivno vadi kreditnu karticu. Sve to može vam pomoći da proljeće pred vama bude bogatije.

6. Neka vam online život bude malo više zen

Internet je još jedan "okoliš" u kojem provodimo puno vremena pa i on zaslužuje proljetno čišćenje.

Mnogi od nas provode jako puno vremena surfajući i na društvenim mrežama. Tu su i internet bankarstvo, posao, fotografije, razni računi....

Proljeće iskoristite za osvježavanje svojih profila novim fotografijama i proljetnim bojama, ali i odmorite od svega toga i vrijeme umjesto na društvenim mrežama provodite u predivnoj, probuđenoj prirodi.

7. Sezonska namjera

Umjesto da donosite čvrste odluke, neka ovo proljeće obilježe neke namjere. To može biti uzgoj novih biljaka, svladavanje nekog posebnog umijeća ukrašavanja pisanica ili bavljenje nekim sportom, a onda se potrudite da vašu sezonsku namjeru odnosno želju provedete u djelo i vaš život biće zabavniji, a promjene su uvijek dobrodošle.

(zadovoljna.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije