Kuća i vrt

Kako pravilno prati posteljinu

Kako pravilno prati posteljinu
Foto: N.N. | Kako pravilo prati posteljinu

Mijenjanje posteljine je uvijek zamoran posao, a sa druge strane lijeganje na čistu plahtu jedan je od najvećih užitaka za koje znamo.

Prema jednoj studiji, čiste plahte su uz novac i mršavljenje jedan od ključnih faktora koji povećavaju libido. Kako kod muškaraca, tako i kod žena.

Zato neka vam ne bude teško jednom sedmično izdvojiti 15 minuta kako biste promijenili posteljinu.

Posteljina se pere na sedam do deset dana od trenutka kada ste prvi put legli na nju. Nije važno koliko je često koristite jer čak i da na njoj uopšte ne spavate, stvoriće se određeni sloj prašine koji se jedino može skinuti pranjem.

Druga korisna stvar je korištenje omekšivača. On zapravo služi da malo smekša tekstil prilikom pranja i da pruži lijep miris.

Kako se pere posteljina i na kojoj temperaturi?

Materijali koji se mogu prati od 30 do 90 stepeni su isključivo pamuk, pamučni saten i damast. Naravno, obratite pažnju na kvalitet posteljine prilikom pranja, jer materijali lošijeg kvaliteta ne mogu izdržati visoke temperature. Druga bitna stvar je centrifuga. Savetuje se da ne prepunite mašinu do maksimalnog kapaciteta, jer u tom slučaju nećete moći da operete stvari kako treba. Centrifuga je sasvim dovoljna da bude uključena na srednju jačinu, naravno uz dozvoljeni program na veš-mašini.

Pranje svilene posteljine je uvijek osjetljivije

Svilene posteljine mogu se prati isključivo na 30 do 40 stepeni. One su vrlo osjetljive i na njih treba obratiti malo više paznje prilikom pranja. Savjetuje se korištenje što kvalitetnijeg omekšivača i što manju centrifugu jer materijal nije previše gusto protkan i zato može lako da se pocijepa prilikom pranja.

Naravno, ukoliko imate bilo kakve fleke, prvo naprskajte sredstvo za skidanje fleka pa tek onda posteljinu stavite u veš-mašinu. Ukoliko smatrate da je ovaj posao prenaporan ili oduzima puno vremena, onda slobodno posteljine odnesite na hemijsko pranje, recite o kom materijalu se radi i oni će sve ovo uraditi za vas.

Iskoristite svoje vrijeme kako biste oprali bračnu posteljinu i bili sigurni da je ona čista, mirišljava i spremna za upotrebu.

Ne koristite jake deterdžente

Jaki deterdženti mogu u istoj mjeri oštetiti posteljinu kao i upotreba previše deterdženta, posebno ako je posteljina boljeg kvaliteta. Većinom posteljina nije toliko prljava kao hlače ili radna odjeća te je dovoljno koristiti blage deterdžente kao što su oni za dječju odjeću. Tako ćete znatno produžiti život posteljini, a vjerovatno će i bolje mirisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije