Kuća i vrt

Šta je pogubno za vašu veš mašinu

Šta je pogubno za vašu veš mašinu
Foto: Pixabay | Šta je pogubno za vašu veš mašinu

​Ukoliko želite da izbjegnete skupe popravke i produžite radni vijek vašeg aparata, poslušajte savjete majstora i obradujte svoju veš mašinu.

Skot Flint, stručnjak za popravku bijele tehnike i kućnih aparata sa 30 godina iskustva, savjetuje koji su to kućni predmeti pogubni za vašu veš mašinu.

Veš mašina ima svoj rok trajanja, a kako bi vam ona što duže potrajala, Flint upozorava da u njoj nikada ne bi trebalo da perete prostirke za kupatilo jer one mogu da preopterete mašinu.

Problem je zapravo u veličini bubnja koji su u modernim veš mašinama sve veći. Iako to omogućava pranje većih količina veša u manje ciklusa, takve mašine se lako mogu pretrpati, a na taj način se trajno oštećuju njeni vitalni dijelovi.

Naime, prostirke za kupatilo su dizajnirane tako da upiju velike količine vode, i kada se to desi, one teže mnogo više od težine za koju je veš mašina dizajnirana. Moderne veš mašine imaju mnogo veću brzinu centrifuge od nekadašnjih starijih modela, do 1.200 obrtaja u minuti prilikom centrifuge. Te veće brzine stvaraju veliku količinu sile sa teškim predmetima, a povećana težina uništava mašinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije