Kuća i vrt

Vrijeme je da unesete kaktuse u kuću

Vrijeme je da unesete kaktuse u kuću
Foto: Ilustracija | Vrijeme da unesete kaktuse u kuću

Vrijeme je za seobu vaših biljki iz eksterijera u interijer, kako bi mogle opet cvjetati i rasti iduće godine i uljepšavati vašu okućnicu.

U suprotnom, moglo bi se dogoditi da ne dočekaju proljeće i ljeto. Naime, većina vrsta biljki koje ste držali na balkonu ili terasi ne mogu zbog hladnoće prezimiti na otvorenom.

Obično ih sklanjamo prije prvih mrazova ili kad učestaju niske temperature i držimo ih na zatvorenom sve do marta ili aprila.

Ovo vrijedi takođe i za kaktuse i sukulente, koji vole visoke temperature i sunce, tako da već prvi mraz može biti poguban za njih. Stoga je krajnje vrijeme da ih preselite u topliji prostor. Ako imate kuću, možete ih držati na stubištu ili ako vam to dopuste stanari, na hodniku u stambenoj zgradi u kojoj živite.

Bitno je da prostor nije hladan i da temperatura u njemu ne pada ispod 5°C.

Idealno mjesto za njih bi bio staklenik, što i nije tako nemoguća misija, budući da trgovački lanci već nekoliko sezona nude mini staklenike po vrlo povoljnim cijenama.

Ako nisu odviše hladni i u njih dopire svjetlost, možete ih smjestiti u garažu, suteren ili na zastakljenu terasu. Ono što biste trebali izbjegavati jest odlaganje tegli na beton - neka između njega i posude u tom slučaju bude daska ili neka polica. Uz to, bitno je da im ne mijenjate mjesto, osim ako ono nije dobro za njih te kaktusu treba oporavak. Ako i na takvim mjestima počnu propadati, razlog može biti propuh, često otvaranje prozora odnosno vrata prilikom čega ulazi hladan vazduh koji ih šokira.

Uzrok može biti i u činjenici da vam prozor uz koji ste smjestili kaktuse dobro ne dihtuje, pa ulazi hladan vazduh. Drugi bitan faktor za uspješno prezimljavanje kaktusa i sukulenata jest sunce - stavite ih uz prozor ili na mjesto koje je osunčano, ali malo dalje od radijatora, koji bih mogao isušiti. Iako je zima vrijeme njihove hibernacije odnosno mirovanja, ne zaboravite ih zalijevati! Činite to svakih 10-ak dana. U pravilu, što biljka ima deblje i brojnije listove, treba više vode.

(večernji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije