Kuće i vrt

Zašto ne trebate spremati krevet čim ustanete

Zašto ne trebate spremati krevet čim ustanete
Foto: Pexels/Ilustracija | Zašto ne trebate spremati krevet čim ustanete
Nezavisne novine

Često se kaže da ujutro, nakon buđenja, odmah treba da pospremimo krevet i da je to jedna od pozitvnih navika koje imaju vrijedni ljudi.

Međutim, sudeći prema rezultatima posljednjeg istraživanja, to i nije baš tako.

Posteljinu bi, nakon spavanja, trebalo da otkrijemo otprilike sat vremena kako bi toplina, koju je napravilo tijelo, nestala i da se pritom smanji broj grinja, koje su se prethodno nakupile tokom spavanja.

"Ako pospremite krevet odmah ujutro zarobićete grinje koje su se skupile preko noći. Ovi mikroskopski predatori, manji od milimetra, hrane se ljudskom kožom i žive u vlažnim okruženjima. Kad noću spavamo, tijela nam postaju topla i znojava i takva postaju mete za ove napasti. Oni potom ostavljaju izlučevine koje mogu izazvati alergije i astmu. Zato ako nastavite da raspremate krevet odmah čim ustanete, ostavićete svu tu vlagu i omogućiti lijep dom milionima grinja", objasnio je dr Karan Rajan.

"Umjesto toga ostavite ga barem nakratko nepospremljenog, otvorite prozor ili vrata, kako bi vazduh cirkulisao i da do njega možda može doprijeti sunčevi zraci. Tako će grinje dehidrirati i uginuti", istakao je.

Takođe, preporučuje se i dubinsko čišćenje dušeka barem jednom godišnje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije