Putovanje

Nestvarna ljepota Janjskih otoka i domaća hrana čine idealno mjesto za odmor

Nestvarna ljepota Janjskih otoka i domaća hrana čine idealno mjesto za odmor
Foto: V. TRIPIĆ | Nestvarna ljepota Janja i domaća hrana čine idealno mjesto za odmor

ŠIPOVO - Ostrvca, kaskade, rukavci, bukovi… veliki vodopad na kraju idiličnog seoceta i scenografija kao iz slikovnice - sve ovo čini oazu zvanu Janjske otoke koja se nalazi na teritoriji opštine Šipovo.

Na samo četiri kilometra od izvora hladne rijeke Janj, nalaze se Janjske otoke, najpoznatije i najatraktivnije turističko mjesto u Šipovu.

Smještene u "južnom džepu" zapadnog dijelu Republike Srpske, pripadaju opštini Šipovo te se nalaze na tačno devet kilometara od njegovog centra i oko 90 km od regionalnog centra Banjaluke.

Mir, bujne zelene šume i rijeka Janj zasigurno su nešto što privlači turiste, a biser ovog lokaliteta je veliki broj slapova, potoka i vodopada koji se protežu duž čitavog mjesta te čine jedinstvenu prirodnu atrakciju.

Zbog izuzetne očuvanosti prirode, raznovrsnog staništa i specifičnih klimatskih uslova, Janjske otoke su bogate biljnim kao i životinjskim svijetom, a sama rijeka je izuzetno bogata pastrmkom i lipljenom, što je čini pogodnom za lov i ribolov.

Janj od svog vrela gradi moćan kanjon čije se strane izdižu i do 200 metara iznad vode. Na samo četiri kilometra nizvodno od svog izvora, rijeka nailazi na prepreke, tu taloži sedru, a u isto vrijeme se razjedinjuje, presijeca tlo te se ponovo okuplja u jedinstven, moćni tok. Tako nastaje veća grupa ostrva, u narodu od davnina poznata kao Janjske otoke.

Otoke predstavljaju krečnjačku udolinu uz rijeku Janj, dugačku oko jedan kilometar, a široku oko 300 metara.

Ova površina ispresijecana je brojnim rukavcima, na kojima se nalaze slapovi i dva vodopada.

Ekipa "Nezavisnih novina" obišla je ovu turističku destinaciju, gdje smo zatekli veliki broj turista koji su osvježenje od vrelih ljetnih dana potražili upravo na Janjskim otokama.

Naime, već dok idete od Šipova ka Janjskim otokama počinjete da uživate u prelijepom pejzažu koji ostavlja bez daha, a u Janjskim otokama možete pronaći veliki broj porodičnih domaćinstava koja nude raznovrsnu gastronomsku ponudu.

Vodopad

Na izlazu iz Janjskih otoka i ponovnom ulazu u kanjon, Janj gradi vodopad visine nekoliko metara.

Na manje od kilometar od Janjskih otoka smješten je jedan od dva vodopada koji je privlačan posjetiocima u ljetnim danima s obzirom na to da je u njegovoj blizini temperatura značajno niža.

Do drugog vodopada put je nepristupačan pa se turisti rijetko usuđuju da krenu u obilazak.

U Janjskim otokama možete iznajmiti sobe u seoskim domaćinstvima i boravkom na ovom čarobnom mjestu priuštiti sebi luksuz upoznavanja i uživanja u nesvakidašnjem čarima prirode.

Nakon nekoliko sati šetanje kroz ovu očaravajuću prirodu mogli smo čuti razne svjetske jezike, a kako su nam kazali oduševljeni turisti, upravo zbog prirode koja ostavlja bez daha, svoj dolazak ponoviće opet.

"Mi smo stigli iz Srbije, bili smo u blizini pa smo odlučili da posetimo ovo mesto. Čim smo došli, krenuli smo u obilazak i jednostavno smo oduševljeni ovom prirodom. Koliko god da je vruće, mi tu vrućinu ovde ne osećamo, jer svežina iz reke olakšava naš boravak ovde", rekli su oduševljeni turisti.

Brojna domaćinstva na ovom lokalitetu nude vrhunsku hranu koju čine većinom domaća kuhinja i riblji specijaliteti.

Jedno od takvih domaćinstava je domaćinstvo Mladena T. koje se nalazi na sredini puta od Šipova do Janjskih otoka.

"Moje domaćinstvo ima tu sreću da imamo svoje ribnjake koji se vodom snabdijevaju iz hladnog Janja, koji je idealan za ribu. Već nekoliko godina u svojoj ponudi imamo samo isključivo riblje specijalitete", rekao je Mladen T.

Hidroelektrane

Ovaj prirodni rezervat koji oduševljava sve posjetioce uskoro bi mogao da bude ugrožen, jer je na pomolu izgradnja novih hidroelaktrana na rijekama Plivi i Janju.

Naime, da u planu imaju osnivanje javnog preduzeća "HE na Plivi i Janju", a onda i eventualnu izgradnju dvije hidrocentrala, nedavno su potvrdili iz resornog ministarstva kao i iz opštine Šipovo, a sve to, kako kažu, s ciljem da se ove rijeke zaštite od privatnih graditelja.

Kako je nedavno rekao Milan Kovač, načelnik opštine Šipovo, projekti na rijekama Janj i Pliva bili bi pod nadzorom države, a ne privatnih preduzetnika, jer se radi o javnom potencijalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije