Putovanje

Norilsk - život iza zatvorenih vrata

Norilsk - život iza zatvorenih vrata
Norilsk - život iza zatvorenih vrata

Norilsk, ili kako ga još zovu Noriljsk, je zatvoreni grad u Rusiji u Krasnojarskom kraju. To je drugi najsjeverniji grad u Rusiji (poslije grada Dudinka) i drugi grad po veličini u svijetu (poslije Murmanska) koji se nalazi u okviru arktičkog kruga.

Norilsk je dom jednog najvećih rudarskih i metalurških kompleksa u svijetu, međutim, odvojen je od svijeta na više načina.

Još iz sovjetskih vremena, ovaj grad je bio zatvoren za bilo koga ko nema veze s kompleksom, dok je danas takođe veoma "nepristupačan" za strance. Norilsk se nalazi na samom vrhu najzagađenijih gradova na svijetu, ali ono što je intrigantno jeste da ovaj grad nema saobraćajnih niti željezničnih veza sa ostatkom Rusijem. Jedina veza je luka Dudinka, koja je otvorena svega tri mjeseca godišnje. Ono što je još intrigantnije od gore pomenutog jeste da i pored slabe povezanosti sa ostatkom svijeta, u ovom gradu živi 177.000 ljudi, koji tvrde da su veoma zadovoljni životom.

Povratak kući

 Jedna od onih koji vole ovaj grad je i Nedežda Rimskaja (32), koja je završila fakultet u Sankt Peterburgu, ali se vratila u rodni grad, gdje je našla posao.

Iako metalurški grad, Norilsk posljednjih godina sve više izgrađuju i u njemu otvaraju moderne restorane i kafee, onakve kakve možete naći u Moskvi.

"Norilsku nedostaju samo dvije stvari - internet i vazduh", počinje svoju priču Nadežda, potvrđujući činjenicu da je Norilsk među najzagađenijim gradovima u svijetu.

Što se tiče drugih stvari, dodaje, ovo je grad kao i svaki drugi, čak je na neki način i bolji od mnogih ruskih gradova.

"Iskreno, uvijek budem iznenađena kada čujem da ljudi govore da je Norilsk 'grozan'. Mislim da je riječ o stereotipu i predrasudama, koje uprkos napretku i danas žive", kaže Nadežda.

Gulag

A kada je riječ o stereotipu, onda se Norilsk u svijetu uvijek predstavlja kao hladan, mračan i zagađen grad, najpoznatiji po nekadašnjem gulagu. Gulag, sa druge strane, nije stereotip, jer je istina da je nekada ovdje bio "NorilLag", ili "Specijalni logor br. 2", u kojem je bilo zatočeno oko 20.000 zatvorenika, pretežno političkih. Uslovi života u logoru su bili teški. U ljeto 1953, nekoliko mjeseci poslije Staljinove smrti, zatvorenici su podigli nenasilnu pobunu koja je trajala nekoliko mjeseci.

"Istina, 'NorilLag' je tragična strana istorije našeg grada. Ali, sa druge strane, naš grad je sepcifičan, on prihvata samo jake i divne duše", kaže Lada Šebeko, koja je rođena i živi cijeli život u Norilsku.

Jedna od onih koje je Norilsk prihvatio je Natalija Fedjanina, koja radi u lokalnoj medijskoj kući i ona je jedna od rijetkih koja je odlučila da se naseli u Norilsku. Radeći u rodnoj Moskvi, dobila je ponudu iz Norilska i odlučila je da dođe i ostala.

Prilika za karijeru

 "Sama sam odlučila da dođem u Norilsk, to je bila isključivo moja odluka i eto, ovdje sam već sedam godina i obožavam ga. Ne smatram da je "zatvoreni grad" poput Norilska prepreka mom profesionalnom razvoju, jer ovdje imam priliku da implementiram veliki broj projekata, koje nije moguće implementirati u ostatku Rusije", govori ona.

Godine 2001. Norilsk je proglašen zatvorenim gradom za strance, a ulazne dozvole se izdaju i građanima Rusije i Belorusije. Zatvoreni grad je naziv za naselja u Sovjetskom Savezu i nekim njenim državama-nasljednicama sa ograničenjima u pogledu boravka ili putovanja u njih ili iz njih. Gradovi su bili "zatvarani", jer su se u njima nalazile tajne industrijske i vojne ustanove.

Zatvoreni gradovi nisu bili predstavljeni na mapama, osim na onim povjerljivim. Nije bilo nikakvih putokaza ili slični oznaka zatvorenih gradova, a ovi gradovi su izostavljeni iz željezničkih redova vožnje. Autobuske linije do zatvorenih gradova su prikazivane kao polasci do obližnjih manjih gradova i sela, sa stanicama najbližim zatvorenim gradovima označene kao "47 km" ili slično. Za potrebe pošte, zatvoreni grad je obično nazivan korišćenjem imena najbližeg velikog grada i nekog broja.

Međutim, oni koji su našli posao i sreću u Norilsku odbacuju "mračne predrasude" o ovom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije