Putovanje

Slovenija ima novi turistički hit u vrijeme korone

Slovenija ima novi turistički hit u vrijeme korone
Foto: Slovenia.info | Slovenija ima novi turistički hit u vrijeme korone
Tanjug

Skromne poljske kućice, zidanice, u kojima su slovenački vinogradari presovali grožđe i ponekad prespavali, postale su pravi turistički hit u vrijeme korone.

U prva dva mjeseca zidanice su imale trostruki broj rezervacija i posjeta u odnosu na prošlu godinu, kažu slovenački turistički radnici koji rade na reklamiranju takve vrste odmora.

Doduše, mnoge su rezervacije bile otkazane nakon proglašene epidemije virusa COVID-19, ali se sada gosti vraćaju i dio "vinogradarskih" turističkih kapaciteta popunjen je sve do avgusta, piše Hina.

Takozvane zidanice ili hramovi (kako ih nazivaju u štajerskom vinogorju oko Maribora) mogle bi se opisati kao kombinacija konobe i katuna, u sedamdesetim godinama masovno su transformirane u vikendice za srednju klasu, dok sada postaju dio ekskluzivne turističke ponude i intenzivno promovisani turistički brend u koji ulaže i turistička zajednica.

"Prošle godine imali smo 5.475 noćenja, a tri četvrtine gostiju činili su oni iz Njemačke, Holandije, Belgije, Italije i Francuske, kazao je za "Dolenjski list" - lokalne novine iz Novog Mesta - Matjaž Pavlin, sekretar turističkog konzorcijuma slovenačkih "zidanica", dodajući kako su najčešći strani gosti stariji parovi.

Nekada skromne kućice iznad vinskog podruma sada su preuređene za međunarodnu klijentelu koja želi da se relaksira i opusti, neke imaju džakuzi bazen ili finsku saunu, kao i vinoteku u donjim prostorijama od koje mogu da, u dogovoru s vlasnikom, dobiju ključ.

Preko turističkih agencija zidanice se reklamiraju se kao "vinogradarske kolibe" na bregu s odličnim pogledom na prirodu, u kojim je odmor prilika za bijeg od stresa i velikih gradova, a stranim gostima ističe se brza dostupnost preko aerodroma u Ljubljani i Zagrebu.

Jačanje turizma u vinogradarskim kućicama može da bude od pomoći i u očuvanju vinogradarstva i vinarstva kao tradicionalnih djelatnosti koje su sve ugroženije, kažu u konzorcijumu slovenačkih "zidanica".

"Mnogi danas zbog neisplativosti sijeku vinograde, što je velika ekonomska i nacionalna šteta. Ovo je prilika da se taj trend zaustavi i da se vlasnici zidanica riješe viškova vina", kaže sekretar udruženja Matjaž Pavlin.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije