Putovanje

Turistički raj neoskrvljenih prirodnih ljepota

Turistički raj neoskrvljenih prirodnih ljepota
Foto: Srna | Turistički raj neoskrvljanjenih prirodnih ljepota

ANDORA LA VELJA - Na visinama Pirineja, "stisnuta" između dvije velike evropske sile - Španije i Francuske, vijekovima u miru živi Kneževina Andora.

Ova malena država, na svega 468 kilometara kvadratnih, je dugo zapostavljena zbog neprohodnosti i jedinstvenog položaja.

Svoju jedinstvenost je iskoristila i postala turistička sila, koju godišnje posjeti oko devet miliona ljudi.

"Andorani su uvidjeli prednost života na Pirinejima. Izgradili su oko 220 kilometara fantastičnih skijaških staza, najdužu žičaru, ali i dobre hotele koji zadovoljavaju ukuse i najzahtjevnijih gostiju", rekao je turistički vodič iz Barselone Dušan Stajić, koji je u Andori godinama radio kao instruktor skijanja.

Zbog brojnih termalnih izvora, Andora je poznata i po izuzetno dobrom banjskom turizmu, a posebno se izdvajaju terme "Kaldea", futurističkog dizajna s tornjem visokim 80 metara.

NEKADA ŠVERCERSKA, A SADA PORESKA OAZA

Zahvaljujući svom geografskom položaju, Andora je vijekovima značajan izvor prihoda dobijala od šverca, a sada su to poreske olakšice što visokotarifnu robu čini i do 30 odsto jeftinijom nego u ostalim evropskim državama, pa su alkoholna pića, cigarete, parfemi i nakit "magnet" za turiste.

Stajić pojašnjava da Andora, iako nije u EU, uživa u privilegijama koje imaju članice Unije, pa tako ni granični prelazi suštinski ne postoje.

"Upravo zbog toga ovdje i dalje ima dosta šverca. Bilo kojem turisti je lako kupiti dijamante i dragocjene kamenčiće prenijeti preko granice. Policija na graničnim prelazima povremeno vrši preglede vozila u potrazi za švercerima, ali to nisu rigorozne kontrole na kakve smo mi navikli“, naglasio je Stajić.

Kao jednu od posebnih zanimljivosti Andore, Stajić je naveo i činjenicu da se u ovoj zemlji lijekovi prodaju bez ljekarskog recepta, što je još jedan od razloga dolaska turista.

STARA ZEMLJA BEZ MNOGO ISTORIJSKIH GRAĐEVINA

Iako je ustanovljena 1278. godine, u Andori, pa ni u glavnom gradu Andori la Velji nema mnogo sačuvanih starih građevina.

"Zbog ograničenog prostora za gradnju, vlasti Andora la Velje, ali i okolnih gradića, svakih nekoliko decenija bi donosile odluku da se ruše postojeće zgrade i grade nove sa većom spratnošću. Zato danas glavnim gradom dominiraju savremene građevine", pojasnio je Stajić.

Istoriju Kneževine Andore moguće je upoznati kroz nekoliko sačuvanih crkvi izgrađenih između 12. i 18. vijeka, a među najpoznatijim je crkva Sent Žoan de Kaseles, koja se nalazi u brdima iznad Andora la Vele.

U centru glavnog grada se nalazi nekadašnja skupština, Kasa de la Val s kraja 16. vijeka, a u blizini su crkva San Esteve iz 12. vijeka i kuće Guljermo i Felipo.

U Andori danas u sedam provincija živi oko 78.000 stanovnika, od čega nešto više od 22.000 u prijestonici.

Formalno se nalazi pod suverenitetom Francuske i španskog biskupa od Urhelja, piše Srna. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije