Putovanje

Zakintos u Grčkoj raj za turiste: Dijamant jonskih ostrva

Zakintos u Grčkoj raj za turiste: Dijamant jonskih ostrva
Zakintos u Grčkoj raj za turiste: Dijamant jonskih ostrva

Melanholični šarm davno prohujale epohe, zemlja bogata i puna životnog soka, zeleni i plodni pejzaži, opis je koji dočarava dijamant Jonskog mora, grčko ostrvo Zakintos.

Činjenica da su starogrčki bogovi Artemida i Apolon ovo ostrvo birali za odmor, zbog blage klime, idiličnih pejzaža, divnih pješčanih obala, dubokog plavog mora i magičnih zalazaka sunca, dovoljno govori o njemu.

Zakintos ili Zante je treće po veličini od sedam većih jonskih ostrva, a ujedno i jedno od najljepših i turistički najposjećenijih.

Dobilo je ime po Zakintosu, sinu trojanskog kralja Dardanusa. Na ostrvu je nastanjeno oko 40.000 Grka i 15.000 Albanaca, koji su se doselili u posljednjih petnaestak godina, u potrazi za poslom.

Međutim, sve ono što su Grci i razni osvajači izgradili po Zakintosu tokom proteklih vijekova, ne može se ni za trenutak porediti s onim čime ga je priroda obdarila.

Ukoliko ste u avanturu na Zakintos iz BiH krenuli autobusom, nakon 25 časova vožnje konačno ćete se naći u luci u glavnom gradu ostrva, koji nosi isto ime.

Dugogodišnja okupacija Venecijanaca ostavila je dubok trag na arhitekturi Zakintosa, čija su glavna odlika lijepe građevine, interesantne crkve, spomenici i trgovi.

Njihovom zaslugom podignuta je i tvrđava na brdu Bohali, iznad današnjeg grada Zakintosa. Tvrđava Bohali je uređen lokalitet, a sa njenog vrha pruža se predivan pogled na cijelo ostrvo, što je prizor koji će vam se urezati u sjećanje.

Najupadljivija je crkva svetog Dionisiosa, sveca i zaštitnika ostrva. Građena je u venecijanskom stilu, a zvonik je identična kopija zvonika crkve svetog Marka u Veneciji.

U crkvi, u srebrnom sarkofagu, nalaze se mošti sveca, koje se iznose dva puta godišnje u grad.

Inače, svetog Dionisiosa zovu i "hodajući svetac", jer se smatra da još noću "šeta" i pomaže onima koji imaju probleme. Ukoliko imate sreće, pa se oko 18 časova nađete u toj crkvi, prisustvovaćete molitvi, ali imaćete priliku da vidite i njegove mošti, jer ih tada nakratko otkrivaju.

Zakintos nema onaj prepoznatljivi miris mora, morskih algi i borovine, ali veoma visoke temperature vazduha i vode svakako daju originalnost koju mogu da posjeduju samo ostrvska područja.

Omiljena destinacija mladih na ovom ostrvu je mjesto Laganas, poznato po ulozi nacionalnog parka, s obzirom na to da je upravo tu rezervat morskih kornjača caretta caretta, koje su zaštićena vrsta. Mogu da budu veoma velike, prečnika 1,20 metara, a trenutno ih ima samo 700 u cijelom svijetu.

Četiri omiljene plaže ovih morskih bića su Kalamaki, Sekania, Dafni i Gerakas. One su otvorene za turiste preko dana, ali uz poseban režim. Tako ko voli da kopa u pijesku to može da radi samo na udaljenosti od jedan do dva metra od mora, a na udaljenosti manjoj od pet metara zabranjeno je zabadanje suncobrana, kao i sportske aktivnosti.

Za Laganas se ne može reći da je previše lijep, s obzirom na to da obiluje barovima, kafićima, suvenirnicama, mini-golfovima, apartmanima, hotelčićima i turističkim agencijama, te imate osjećaj da je prenatrpan, ali oni koji od noćnog života ne odustaju ni za vrijeme odmora, Laganas će ipak biti prava destinacija.

Zanimljivo je napomenuti da u nekoliko klubova u ovom mjestu prave tematske žurke, za Srbe, Italijane ili Engleze, na kojima se pušta isključivo muzika ovih nacija.

U blizini Laganasa, na njenoj južnoj obali, nalazi se drvenim mostićem povezano simpatično malo ostro poznato kao Kameo. Poznato je po svojoj prirodnoj ljepoti, pa se, osim uživanja na njegovim plažama, mnogi mladi bračni parovi odlučuju za vjenčanje upravo na njemu.

Mjesta Argasi, Kalamaki i Cilvi prave su oaze relaksacije za one koji odmor žele da provedu u miru.

Obilazak ostrva, bilo brodom ili autobusom, pravi je doživljaj. Ove ture koštaju u prosjeku oko 20 evra, ali je ono što ćete vidjeti i doživjeti tokom tih izleta neprocjenjivo.

Najatraktivnija destinacija svakako je čuvena Navajo plaža. Predivna, sa bijelim šljunkom, tirkizne boje vode, to je plaža na koju se nešto više od prije pet decenija nasukao krijumčarski brod, koji je postao njen zaštitni znak.

Put vodi i do mjesta Keri, gdje opet imate priliku da se kupate u Keri pećinama, a nešto dalje je i ostrvce Maratonisi.

Jedna od najvećih atrakcija Zakintosa zasigurno su Plave pećine, u koje djelimično možete i ući malim brodom. Sunčeva svjetlost se reflektuje o stijene i boji mora kod ovih pećina daje potpuno plavu nijansu, tako da je prizor zaista nevjerovatan.

Na ovom jonskom ostrvu teško se mogu naći neke starinske grčke kuće, zgrade ili trgovi, a razlog tome je zemljotres iz 1953. godine, kada je gotovo sve porušeno.

Domaći, tradicionalni proizvodi Zakinćana mogu se probati uglavnom u selima. Jedno takvo je Volimes, gdje se po vrlo povoljnim cijenama može kupiti domaći med, vino i nadaleko čuveno njihovo maslinovo ulje. Vlasnici poznate radnje u tom mjestu su brat i sestra Dionisio i Dionisija, žena srednjih godina, koja se uvijek posebno dotjera kada dolaze gosti iz Srbije, jer mašta o tome da se uda za jednog, kako kaže, zgodnog Srbijanca.

Ipak, postoji i nekoliko stvari kojima se ovo ostrvo i ne može baš pohvaliti.

Naime, Grci se ne mogu pohvaliti izuzetnom vrednoćom, a tvrdoglavost je jedna od osobina koja ih krasi. To posebno dolazi do izražaja u saobraćaju, jer ne poštuju gotovo nijedan saobraćajni znak, a ukoliko ste pješak, zaista je neophodna izuzetna opreznost.

Ono što će vam odmah reći po dolasku na ovo ostrvo jeste da voda sa česme nije za upotrebu, ali je zato u marketima možete kupiti po povoljnim cijenama.

Kada su u pitanju cijene hrane - duplo su više u odnosu na naše. Ukoliko ste došli s nešto skromnijim džeparcem, ručak u nekom od restorana ne dolazi u obzir. Ipak, jedno od tradicionalnih jela, grčki giros, možete kupiti po cijeni od oko dva evra, što je i više nego povoljno.

Veoma čudno je i funkcionisanje zdravstvenog i obrazovnog sistema. Na ostrvu je prije desetak godina izgrađena nova bolnica, zaista moderno zdanje i, kako kažu mještani, dobro opremljeno. Međutim, pacijente koji moraju da leže u istoj ne njeguju medicinske sestre, već rodbina. Doktori nisu baš ažurni kada su pregledi u pitanju, tako da oni koji se razbole imaju i mnoštvo dodatnih problema.

Škole često štrajkuju, a ima i situacija kada učenici zaključaju škole kako profesori ne bi ušli. Tog dana se ne održava nastava, a već sljedećeg se svi ponašaju kao da se ništa nije desilo. Ovaj, za nas čudan način ponašanja, Grci potvrđuju i pomalo bahatim odnosom prema branju plodova smokve i maslina, kojima ne posvećuju pažnju koliko bi trebalo.

Ipak, ukoliko se ove stvari ostave po strani, na Zakintosu zaista imate šta da vidite i u čemu da uživate. Imate utisak kao da se nalazite u centru svijeta, jer, dok pada veče, okrenuti ka moru i ka Peloponezu, sa lijeve strane vidite kako je još dan, iako se prepoznaje blagi suton, a sa desne da je noć već tu i da polako osvaja nebo iznad vas.

Najstarija maslina

Na Zakintosu se nalazi i jedno od najstarijih stabala masline na svijetu. Eho Hora je pravo grčko selo u kojem je glavna znamenitost upravo maslina stara više od 2.000 godina i po starosti je treća u svijetu. Čvornato i još vitalno drvo, svake godine daje plod. Zanimljivo je da se najstarije drvo masline nalazi u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije