Recept

Recept za prave francuske kroasane

Recept za prave francuske kroasane
Foto: Pixabay | Recept za prave francuske kroasane

Francuska, osim po zanimljivoj i bogatoj kulturi i arhitekturi, romantičnom jeziku i mimičarima, ponosi se i svojom fantastičnom kuhinjom. No, sigurno je mnogima Francuska na listi putovanja iz snova, u paketu sa scenarijom kako pijete kafu na terasi sa pogledom na Ajfelovu kulu, dok u ruci držite poznati kroasan.

Iako ovo pecivo zaista zaslužuje pohvale, nekada se vodio "rat" oko njega i kome pripada - Austriji ili Francuskoj.

U različitim izvještajima o istoriji kroasana, većina izvora se slaže da potiče iz Austrije i da se prepoznaje po imenu kipferl. Napravljen od kvasnog pšeničnog tijesta, kipferl je pečena kiflica uobičajena u srednjoj Evropi. Zapisi kažu da je kipferl postojao još u 13. veku, ali mnogi vjeruju da je možda čak i stariji. Popularni mitovi pripisuju njegov pronalazak proslavi poraza Osmanskog carstva u bici kod Beča; oblik polumeseca predstavljao je mjesec na osmanskoj zastavi.

To je donekle negirao i izvrsni asutrijski šef Jurgen. Bilo kako bilo, kipferl je svoj put do romantične zemlje pronašao u 19. veku.

Još jedna poznata legenda kaže se da je Marija Antoneta uvela kipferl na francuski dvor, čeznuvši za hranom iz Austrije. Iako je to romantična priča, ostala je samo kao legenda, piše "Ice.edu".

Najranije zabilježeno uvođenje kipferla u Francusku dogodilo se 1839. godine, kada je austrijski artiljerijski oficir August Zang osnovao bečku pekaru u Parizu. Parižani su se zaljubili u kipferl (i u bečko pecivo).

Naziv "kroasan" je takođe počeo da se pojavljuje u istorijskim zapisima, za oblik polumeseca-hljeba. Godine 1915. Silven Klaudije Goj je snimio prvu poznatu francusku verziju recepta za kroasan. Umjesto testa za brioš, kako je koristio August Zang, Goj je transformisao recept da koristi laminirano tijesto sa kvascem. Laminacija uključuje savijanje putera i tijesta kako bi se stvorili tanki, ljuskavi slojevi peciva.

I tako je rođeno kultno francusko pecivo koje danas poznajemo i volimo. Iako "borba" za kroasan nije podrazumijevala austrijskog i francuskog oficira koji se spremaju da za žestok okršaj ispred pekare sa kroasanima, obe strane izašle su kao pobjednici - sa svojim načinima pripreme kroasana ili kipferla.

Ove pričice su vas sigurno inspirisale da napravite sami ovo čuveno pecivo oko kojih se vijekovima unazad polemisalo. Zato, za vas smo pripremili recept za ovakve kroasane i da donesete svoj sud - vrijedi li ovo pecivo ovolike pažnje?

Prenosimo vam originalni recept, koji, kako piše "Theflavorbender", zahtjeva preciznost i strpljenje za savršene kroasane!

Sastojci za francuske kroasane:

  • trećina šolje mlakog mlijeka

  • četvrtina šolje mlake vode

  • 6 g suvog kvasca, oko 2 kašičice

  • 5 g meda, 1 kašičica ili koristite šećer ako nemate ni jedno ni drugo

  • 25 g putera, oko jedna i po kašika otopljenog i ohlađenog

  • 20 g bijelog šećera

  • 250 g brašna

  • 5 g soli, oko 1 kašičica

Posebno izdvojite:

  • 140 g putera, 10 kašika - tanko isječen na listiće
  • umućeno jedno žumace i
  • 2 kašike mlijeka dok ne bude glatka 

Priprema francuskih kroasana:

U činiji rastvorite med u mlijeku, a zatim umutite kvasac. Ostavite po strani da stoji oko 10-20 minuta.

Dodajte ostale sastojke u činiju redosledom navedenim na listi sastojaka. Miješajte dok ne dobijete tijesto.

Rukom mijesite tijesto oko tri minuta, zatim ga još mijesite na radnoj površini dok ne postane glatko.

Vratite testo u posudu za mešanje i pokrijte plastičnom folijom.

Čuvajte posudu na toplom mestu i ostavite da se bar udvostruči (ovo može potrajati oko sat vremena).

Nakon prvog ispitivanja, izvucite testo na lagano pobrašnjenu površinu i poravnajte ga da izbaci vazduh. Prebacite testo papir za pečenje i oblikujte ga u pravougaonik, opa ga drugom polovinom papira preklopite.

Testo dobro pokrijte plastičnom folijom i stavite ga u pleh, pa ga ostavite da prenoći u frižideru ili da u njemu odstoji nekoliko sati.

Sada koristite turaž, tačnije, tanko isečene listiće hladnog putera

Poređajte ih kao i testo na papir za pečenje i preklopite.

Pomoću oklagije razvaljajte puter unutar papira, pa ga stavite da odstoji u frižideru isto kao i testo.

Izvadite testo i puter, a zatim poređajte puter po testu i preklopite ivice trougla testa. Pritiskajte da biste izbacili vazduh.

Testo razvucite na pravougaonik i preklapajte ga. Ovo ponovite nekoliko puta.

Ako se testo previše opusti, vratite ga u frižider.

Sada isecite testo tako da dobijete šest trougla. Razvucite pomalo ivice. Jednu ivicu lagano urolajte ka sredini, dok dve na dnu razvlačite pomalo, da bi kroasan bio duži. Uvucite krajeve ka unutra ako štrče.

Zagrijte duboki tiganj na slaboj vatri. Stavite papir zapečenje i položite kroasan, a zatim preklopite tiganj ili šerpu. Ostavite ga četiri minuta, a ako se udvostručio, znači da je tijesto savršeno i spremno za pečenje. U svakom slučaju, ako se ne udvostruči, kroasani neće biti nimalo loši, samo neće biti vazdušasti i što znači da je napravljena greška, piše ona.rs.

Ubacite kroasane u 30 minuta dugo grijanoj rerni na 190 stepeni i pecite kroasane 20 do 30 minuta. Ne zaboravite da ih premažete žumancetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije