Zdravlje

5 znakova da vam nedostaje vitamin E

5 znakova da vam nedostaje vitamin E
Foto: Freepik | 5 znakova da vam nedostaje vitamin E

Izbalansirana ishrana, bogata esencijalnim vitaminima i mineralima, jedan je od stubova dobrog zdravlja.

Ukoliko je ravnoteža između vitamina i minerala narušena, telo šalje signale koji upozoravaju da bi trebalo da povedemo računa o ishrani ili da uključimo suplementaciju.

Vitamin E je ključna hranljiva supstanca, jer pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja, jača imuni sistem i sprečava zgušnjavanje krvi.

Većina ljudi ne pati od nedostatka ovog vitamina; on se obično javlja kod onih koji ne mogu da apsorbuju hranljive materije iz hrane kao što su osobe koje pate od Kronove bolesti ili cistične fibroze. Ali, kako kaže doktor opšte medicine Kristen Elizabet Holc, ukoliko imate nedostatak vitamina E, postoje ključni simptomi na koje bi trebalo da obratite pažnju.

1. Slabost

Ukoliko ne unosite dovoljno vitamina E, vaši mišići trpe oksidativni stres, što dovodi do slabosti.

2. Utrnulost

Nedostatak vitamina E može da izazove perifernu neuropatiju, odnosno utrnulost u rukama i stopalima.

3. Problemi sa koordinacijom

Još jedan neželjeni efekat manjka vitamina E u organizmu je loša koordinacija. Naime, nedostatak ovog vitamina može da dovede do razbijanja određenih neurona u mozgu koji su ključni za kontrolu pokreta.

4. Oštećenje vida

Svetlosni receptori u mozgu mogu da pretrpe oštećenje ukoliko ne unosite dovoljnu količinu vitamina E kroz namirnice. To vremenom može da dovede do oštećenja vida, najčešće do zamagljenosti.

5. Oslabljen imunitet

Kad imuni sistem ne funkcioniše kako bi trebalo, organizmu postaje teže da se izbori protiv infekcija i bolesti. Vitamin E je ključan u pomaganju imunom sistemu, jer podržava rast T-ćelija koje pomažu u borbi protiv infekcija.

Ukoliko ste zabrinuti da zbog specifičnog režima ishrane ne unosite dovoljno vitamina E, postoji mnogo namirnica koje možete da uključite u svakodnevni jelovnik. To su, na prvom mjestu, plemenita biljna ulja, ali i pšenične klice, orašasti plodovi i sjemenke.

(Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije