Zdravlje

7 znakova koje organizam šalje kada unosimo previše šećera

7 znakova koje organizam šalje kada unosimo previše šećera
Foto: Pixabay/Ilustracija | 7 znakova koje organizam šalje kada unosimo previše šećera

Sve brži i stresniji tempo života doveo je do toga da većina poseže za slatkišima, tražeći kratkoročnu sreću u raznoraznim poslasticama.

Novija istraživanja iz 2021. godine pokazala su da je znatno porasla prodaja slatke hrane (za oko 11.5 odsto) , ali i alkohola (27.6 odsto).

Posezanje za šećerom ne računa se samo kada uzmemo čokoladu ili kolač: ova supstanca sastavni je dio mnogih idustrijski prerađenih proizvoda, pa čak i onih slanih.

U žitaricama, limenkama pića, majonezu, kečapu - čak iako ne biste odmah pomislili, ali i tim proizvodim dodaju šećer.

Kako unošenje veće količine šećera nimalo nije zdravo, obratite pažnju na ovih sedam znakova kojima tijelo signalizira da ste ga preopteretili ovom vrstom hrane.

Prevremeno starenje

Ako niste odmah povezali starenje sa šećerom, morate znati da pretjerana i nekontrolisana kozumacija može prouzrokovati dugotrajno oštećenje proteina kože, kolagena i elastina.

Te tako, osim prevremenog starenja, može prouzrokovati i pojavu ekcema na koži.

Pored toga, višak šećera nije najbolji prijatelj hormona i može poremetiti njihov balans i dovesti do pojave akni duž donje vilice.

Ova supstanca može dovesti do neuravnotežene crevne flore i zapaljenja u tijelu.

Stvaranje zavisnosti

Mnogo studija je potvrdilo pozitivnu vezu između većeg unosa šećera i stvaranja zavisnosti od istog. Šećer može djelovati na vaš nervni sistem  poput lijekova koji izazivaju osjećaj zavisnosti.

Nizak nivo energije

Glukoza igra važnu ulogu u proizvovodnji energije u našem tijelu, ali samo kada se u krvi nalazi u optimalnim količinama.

Kada kroz hranu unosite šećer, pankreas oslobađa insulin koji pomaže u transportu glukoze do ćelija i u tim trenucima možete osjetiti intezivni nalet energije.

Međutim, kada se zalihe iscrpe, osjetićete pad energije jer tijelu treba više šećera da bi ponovo pokrenulo ciklus.

Nadimanje

Šećer je idealna hrana za loše crevne bakterije, a kao što smo prije rekli, on lako može poremetiti balans i ravnotežu crevne flore, te otuda i nadimanje i neprijatni gasovi u stomaku.

Slabiji imuni sistem

Zapravo ova nus-pojava usko je povezana sa prethodnim simptomima. Možda niste znali, ali 70 odsto našeg imunog sistema održavaju korisne crijevne bakterije, a kako šećer hrani one loše, izvjesniji je pad imuniteta.

Nesanica

Ovaj simptom posebno je uočljiv ukoliko konzumirate hranu bogatu šećerom u večernjim časovima.

Kako je ta vrsta hrane ona koja podiže energiju, vaš organizam će se teže "primiriti" i utonuti u san.

Višak kilograma

Višak glukoze tijelo skladišti u jetri, mišićima i u obliku masti oko struka.

Ovo je najvidljivi i najčešći znak da vaša ishrana nije izbalanasirana i da je potrebno da obratite pažnju na svoj jelovnik.

(magazin.novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije