Zdravlje

Bakini savjeti o zdravlju koje je potvrdila i nauka

Bakini savjeti o zdravlju koje je potvrdila i nauka
Foto: Ilustracija | Bakini savjeti o zdravlju koje je potvrdila i nauka
N.N.

Malo je među nama onih kojima bake nisu davale savjete u vezi sa životom, ali i sa zdravljem.

Domaća supa protiv prehlade, med protiv kašlja, šećer protiv štucanja… I, ne, nisu to bili samo savjeti naših baka, koje su stekle životnim iskustvom, to su recepti za zdravlje koje su potvrdile i nauka i medicina.

Domaća supa protiv prehlade

Domaće supe, pogotovo pileća, pravi su hit u sezoni prehlade i gripa, a to ni ne čudi budući da nam ovo toplo, lagano i ukusno jelo daje okrepljenje i može se jesti i s upalom grla. Ali, nauka je pokazala da su blagodati pileće supice i mnogo veće od onoga što mi mislimo.

Naime, supa podstiče stvaranje protivupalnog mehanizma koji nam olakšava simptome upale gornjih disajnih puteva. Uz to, pomaže i izlučavanju sluzi zbog čega nam olakšava kašalj i šmrcanje.

Med liječi kašalj

Mnoge brižne majke u sezoni prehlada imaju bar jednu teglicu meda u svojoj kuhinji jer su opštepoznata blagotvorna dejstva ovog proizvoda vrijednih pčela. Ali, šta još kaže medicina o medu?

U jednoj su studiji naučnici i doktori okupili više od stotinu bolesne djece starosti od dvije do 18 godina te ih podijelili u tri grupe. Prva grupa je dobila tipične lijekove protiv kašlja čiji je glavni sastojak dekstrometorfan, druga grupa je dobila med, a treća nije dobila nikakav lijek.

Najbolje rezultate pokazao je upravo med. Naučnici smatraju da ljepljivost i viskoznost meda pomažu u olakšavanju kašlja, a prirodni antioksidansi pospješuju proces ozdravljenja.

Punom kašičicom šećera protiv štucanja

Za štucanje svako ima svoj lijek - zadržavanje daha, velike količine vode… ali, ne upale svi savjeti baš svaki put. Ipak, najefikasnijim se pokazalo nešto što su mnogima bake savjetovale: puna kašičica šećera.

Isto je dokazao i dr Edgar Engelman, koji je uspio kašičicom šećera da zaustavi štucanje u 19 od 20 slučajeva.

Kora hljeba njegov je najhranjiviji dio

Djeca kao da imaju urođenu averziju prema korici hljeba, a mame i bake ne vole te iste korice da bacaju pa svojoj djeci govore kako je upravo korica najhranjiviji dio hljeba.

Njemački naučnik Tomas Hofman napravio je studiju u kojoj je analizirao hemijski sastav korice i ostatka hljeba i tako potvrdio ono što nam mame govore cijeli život. Za vrijeme pečenja hljeba dolazi do Maillardove reakcije pri čemu se stvaraju antioksidansi koji se efikasno bore protiv stvaranja ćelija raka.

Ne idite na hladnoću, prehladićete se!

Iako je opštepoznato da prehladu uzrokuju virusi, a ne samo hladnoća, majke djecu i dan-danas upozoravaju da ne izlaze na hladnoću kako se ne bi prehladili. Ipak, čini se kako i tu ima istine.

Naučnici Univerziteta "Cardiff" odlučili su dokazati da hladnoća ipak može izazvati prehladu. Okupili su 180 volontera usred sezone prehlada i pola njih nagovorili da urone noge u hladnu vodu na 20 minuta.

Tokom sljedeće nedjelje čak 33% onih koji su bili u vodi razvilo je simptome prehlade za razliku od samo 9% onih koji nisu uranjali noge u hladnu vodu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije