Zdravlje

Da li hidratacija utiče na kvalitet spavanja?

Da li hidratacija utiče na kvalitet spavanja?
Foto: Ilustracija | Da li hidratacija utiče na kvalitet spavanja?

Kao što znamo, ispijanje vode je ključno za opšte zdravlje. Voda pomaže tijelu da pravilno funkcioniše, od rasta ćelija do izbacivanja toksina i pravilne probave. I da, hidratacija može da utiče i na kvalitet sna. Evo o čemu se radi.

Ispijanje vode i bolji san

Dehiratacija itekako može da utiče na loš kvalitet sna, slažu se stručnjaci. Dehidratacija dovodi do grčenja i spazma u mišićima, glavobolja, žeđi u toku noći, suhih usta…

Ali u ovom slučaju, u pitanju je mač sa dvije oštrice. Naime, ukoliko pijemo previše vode pred spavanje možemo imati isprekidan san, zbog čestog odlaska u toalet.

Drugi faktori koji utiču na kvalitet sna i hidrataciju

Noćno znojenje

Ukoliko patite od ovog problema, osigurajte da temperatura u spavaćoj sobi ne bude previsoka. Oko 20 stepeni je sasvim dovoljno da se ne znojite u toku noći.

Disanje na usta

Osobe koje spavaju dišući na usta, najčešće se bude u toku noći suhih usta i žedni. Probajte da počnete disati na nos.

Kofein

Konzumiranje kofeina prije odlaska na spavanje također utiče na san. Naime, kofein je diuretik, pa pored toga što ima zadatak da nas drži budnim, zbog njega idemo češće u toalet. A samim tim možemo i da dehidriramo.

Savjet jeste da se dovoljno hidrirate u toku dana, i da, pred odlazak na spavanje ne pijete vodu minimum sat vremena. Isto tako, idite u toalet pred spavanje.

(Ljepota&Zdravlje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije