Zdravlje

Građani Srpske stomatologa posjećivali samo u prijekoj nuždi

Građani Srpske stomatologa posjećivali samo u prijekoj nuždi
Foto: Ilustracija | Građani Srpske stomatologa posjećivali samo u prijekoj nuždi

BANJALUKA - Dentalno zdravlja građana RS prošle godine bilo je na niskom nivou, čemu je doprinijela pandemija virusa korona, na čijem su se početku građani stomatologu obraćali samo kada je bilo urgentno.

U Republičkom zavodu za stomatologiju za "Nezavisne" su rekli da se oralno zdravlje stanovnika Srpske prošle godine, kao i prethodnih godina, nije poboljšalo.

"Usljed pandemije građani su, u periodu od druge polovine marta do druge polovine maja prošle godine, dolazili samo na urgentne intervencije, kao što su trepanacije zuba, ekstrakcije zuba, incizije i slično", kazali su u ovom zavodu.

Dodali su da su pacijenti u tom periodu stomatologa posjećivali isključivo zbog bola te da im je i tada pružana adekvatna stomatološka zaštita.

"To se manifestovalo smanjanjem kapaciteta i broja pacijenata", rekli su u Zavodu za stomatologiju RS.

Dodali su da su nakon tog periodu kao ustanova počeli da rade punim kapacitetom.

"Pacijenti su dolazili, kako zbog karioznih promjena na zubima, tako i zbog pulpitičnih ili parodontičnih bolova. U potpunosti je obim i vrste usluga koje pružamo građanima ostao isti, samim tim nama je otežan rad zbog zaštitne opreme koju moramo da nosimo", pojasnili su u ovom zavodu.

Istakli su da je zabrinjavajuće dentalno zdravlje kod najmlađih, koje je na izuzetno niskom nivou.

"Kod djece predškolskog uzrasta raširen je karijes od ranog djetinjstva, koji veoma brzo daje komplikacije te su djeca suočena s ranim ekstrakcijama zuba, što je radikalna terapija u dječjoj stomatologiji", naveli su u Republičkom zavodu za stomatologiju. Dodali su da su najčešći razlozi dolaska djece kod stomatologa akutna stanja, kao što su bol, otoci i traume.

"Takva stanja dodatno otežavaju saradnju stomatologa s malim pacijentom. Najpoželjnije je da roditelji dovode djecu bez simptoma, jer nam to daje prostora da ostvarimo što bolju saradnju i zadobijemo povjerenje djeteta", poručili su u ovom zavodu za "Nezavisne".

Napomenuli su da je zdravlje zuba sastavni dio opšteg zdravlja i od izuzetnog značaja je sačuvati mliječne zube zdravim.

"Neophodno je da roditelji budu aktivno uključeni u održavanje oralne higijene. Uobročena ishrana djeteta, redovna oralna higijena uz redovne kontrolne preglede kod stomatologa neizostavno će dati dobre rezultate", kazali su u ovom zavodu.

Saša Dabić, predsjednik Komore doktora stomatologije RS, za "Nezavisne" je kazao da je oralno zdravlje građana Srpske početkom prošle godine, prije pandemije kovida-19, bilo na zadovoljavajućem nivou.

"Tome je pripomoglo vraćanje stomatologa unutar osnovnih škola, a u sklopu Doma zdravlja Banjaluka organizovana je stomatološka služba u pojedinim mjesnim zajednicama. Ovo će uticati na to da se oralno zdravlje naših mališana vrati na nivo koji oni zaslužuju", rekao je Dabić.

Dodao je da su sa dolaskom pandemije u javnim stomatološkim ordinacijama građani dolazili samo na hitne intervencije, dok su privatne stomatološke ambulante bile zatvorene.

"Sve je to uticalo na stanje oralnog zdravlja, a nakon postupnog otvaranja ambulanti postojao je strah kod naših pacijenata, jer je rašireno mišljenje da obavljanje stomatološke djelatnosti predstavlja veliki rizik za transmisiju virusa. Kao predstavnik Komore moram reći da su stomatološke ambulante i prije pandemije veliku pažnju posvećivale sterilizaciji, dezinfekciji i vodili veliku higijenu unutar same ambulante", kazao je Dabić, dodajući da zbog toga stomatološke ambulante predstavljaju jedno od najsigurnijih okruženja.

"Zbog zabrane ulaska u BiH ostali smo bez velikog broja pacijenata koje smo imali iz inostranstva, zbog čega se osjeti nedostatak posla. Najveći problem nam je cijena zaštitne opreme, cijene maski su došle na prihvatljiv nivo, ali je zato cijena rukavica tri puta viša od cijene prije pandemije, a stomatolozi nisu dizali cijene svojih usluga", naveo je Dabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije