Zdravlje

Jutarnja mučnina u trudnoći nasljedna

Jutarnja mučnina u trudnoći nasljedna
Jutarnja mučnina u trudnoći nasljedna

Mučnina je jedan od najčešćih problema u tudnoći. Iako trudnicama može da bude veoma teško da se nose sa mučninom, beba je uglavnom dobro.

Trudnička mučnina obično počinje da se manifestuje u šestoj nedjelji. Kod većine budućih majki, ona nestaje dvanaeste nedjelje trudnoće, mada se ponekad dešava da traje tokom svih devet mjeseci.

Ne znamo šta je pravi uzrok ove pojave, mnogi vjeruju da je mučnina prirodni mehanizam sprečavanja da trudnica pojede nešto što bi moglo da naudi bebi.

Svaka treća trudnica mora povraćati. Kada i koliko često im je muka, vrlo je individualno.

U većini slučajeva mučnina nestaje krajem trećeg mjeseca trudnoće, a nekim je trudnicama u prvih šest mjeseci sad dobro, sad loše.

Danas se zna da je jutarnja trudnička mučnina nasljedna, mada se mučnina uglavnom može pripisati hormonima. Kako su pokazale studije, žene kojima je često loše  imaju visoke koncentracije trudničkog hormona HCG (humani korion gonadotropin) u krvi. Između osme i desete nedjelje nivo tog hormona dostiže vrhunac, što objašnjava zašto mučnina nakon dvanaeste nedjelje većinom popušta.

Mučnina je trik prirode, trudnice stvaraju, prije svega, odbojnost prema stvarima koje štete zdravlju bebe. Na samom vrhu liste nalaze se alkohol, nikotin i kafa. Mnoge trudnice odbijaju i meso, ribu, jaja i meso peradi. Te namirnice mogu sadržavati bakterije kojima imunološki sistem ne može pružiti otpor. Istraživanja su pokazala da žena koje imaju mučnine imaju manji rizik od spontanog pobačaja.

Neznatan broj trudnica se suočava sa tako teškim mučninama da nisu u mogućnosti da zadrže ni gutljaj vode.

Ova pojava je poznata kao "hypermesis gravidarum". Takva situacija zahtijeva ljekarsku pomoć, jer je, možda, potreban bolnički tretman, naročito ako dođe do dehidracije.

Brankica Đukić-Kukolj, specijalista ginekologije i akušerstva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije