Zdravlje

Kajsije, baršunasti nektar zdravlja

Kajsije, baršunasti nektar zdravlja
Foto: N.N. | Kajsije, baršunasti nektar zdravlja

Ukoliko želite da sačuvate zdravlje srca - jedite kajsije.

One sadrže deset puta više magnezijuma od ostalog voća, a ukoliko niste ljubitelji svježih, jedite ih suve, pod uslovom da nemate povišen nivo šećera i holesterola u krvi.

Osušene kajsije su bogate kalijum-karbonatom, koji je ljekovit za osobe koje pate od aritmije. Osim magnezijuma, kajsije obiluju i fosforom, što poboljšava funkcije mozga, a kombinacija ova dva minerala dobra je i za normalizaciju krvnog pritiska.

Smatra se da kajsije podstiču odbrambenu snagu organizma od infekcije, jačaju zube i kosti... Ako se jede prije obroka, kajsija dobro utiče na varenje, a zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuje se anemičnim osobama.

Zdravo je piti i sok od kajsije, ali bez dodavanja konzervansa ili šećera. Sok od ovog voća može da pomogne onima koji pate od viška želučane kiseline i nadutosti, protiv groznice i kožnih bolesti npr. ekcema.

Kajsija je vrlo hranjiva voćka koja obiluje vlaknima, a pri tome je niskokalorična. Sadrži vitamine A, B2, B3 i C, kao i korisne prirodne šećere, kalcijum i gvožđe. Zbog velikih količina vitamina A koje sadrži smatra se i najboljim prirodnim saveznikom u očuvanju vida.

Prepune vlakana  Bilo da ih jedete suve ili svježe, odličan su izvor vlakana. Retinol iz kajsija je topiv i brzo se razgrađuje u organizmu, a važni nutrijenti se lako apsorbuju. Vlakna razgrađuju masne kiseline i tako brinu o zdravlju sistema za varenje. 

Odlične za srce  Kad je voće puno vlakana, pomaže pri snižavanju holesterola, što znači da štiti srce. Kalijum koji sadrži ovo voće održava zdrave nivoe elektrolita i tako pomaže radu srčanih mišića. Suve kajsije su bogate kalijum-karbonatom potrebnim za ljude koji pate od raznih srčanih problema, posebno aritmije. 

Riznica antioksidanasa  Kajsije su savršen izvor antioksidanasa, a ako ih jedete svakodnevno, riješićete se toksina nakupljenih preko dana. 

Izvor kalcijuma i gvožđa  Sok kajsije je izvrstan izvor kalcijuma i gvožđa i to je razlog zašto se preporučuje trudnicama i maloj djeci. Decilitar i po prirodnog stoodstotnog soka kajsije zadovoljava dnevne potrebe za karotenom. 

Čuvaju kožu  Kombinacija vitamina C, A i fitonutrijenata iz kajsija garantuje savršeno zdravu kožu. A antioksidansi iz ove voćke usporavaju i proces starenja. 

Pomažu kod mršavljenja  Dijetetska vlakna iz ovog voća poboljšavaju probavni sistem i tako podstiču rad metabolizma. Kajsije su odličan izbor za međuobrok za one koji su na dijeti jer brzo zastite, a nemaju puno kalorija. 

Jačaju kosti  Kalcijum je potreban kako bi se kosti razvile i ostale zdrave, a kajsija ga sadrži u velikim količinama. Bez dovoljno kalijuma kalcijum se ne može pravilno apsorbovati u organizmu, a kajsije i njega sadrže u velikoj količini.

 

KOŠPICE KAJSIJE UBIJAJU ĆELIJE RAKA?

Košpice kajsije (lat. Prunus armeniaca) su kao i druge slične sjemenke bogate vlaknima, esencijalnim uljem i mineralima. Posjeduju i aktivne spojeve poput amigdalina za koji se smatra da pridonosi liječenju raka i uništavanju kancerogenih ćelija. Međutim, to nije naučno dokazano. Jezgra košpice kajsije bogata je mnogim nutrijentima, a slične su drugim orašastim plodovima. Dobar su izvor proteina, vlakana i željeza. Mogu se konzumirati same, u raznim jelima ili u obliku hladno presanog ulja za kuvanje te njegu kože lica i tijela.

Sadržaj košpice kajsije se može podijeliti na: 45 - 50 odsto esencijalnog ulja, 25 odsto proteina, 8 odsto ugljenih hidrata, od toga 5 odsto vlakana.

Košpice kajsije sadrže i nezasićene masne kiseline te vitamin E. Jedna košpica sadrži i ekvivalent od otprilike 0,5 miligrama cijanida. Sadrže amigdalin, tvar koja se u organizmu pretvara u cijanid i može uzrokovati trovanje. 

Po pitanju amigdalina, slatke košpice kajsije koje su dostupne na tržištu sadrže minimalne količine, ali se ne može znati sa sigurnošću koliko ga ima jer to zavisi od uzgoja.

Nažalost, najveći problem kod kupovine košpica jeste taj što se ne deklarišu ispravno i često se umjesto amigdalina na spisku sastojaka nalazi vitamin B17, što je neispravno.

Popularno mišljenje vezano za njih je da zbog amigdalina koji sadrže mogu djelovati antikancerogeno. Štaviše, vjeruje se da amigdalin uništava sve ćelije raka koje su već prisutne u tijelu, a pošteđuje zdrave ćelije.

Međutim, to mišljenje nije naučno dokazano i u nestručnim rukama može biti veoma opasno jer se amigdalin već u želucu pretvara u cijanid, spoj koji je izrazito otrovan.

 

TABELA

100 g suvih kajsija                           100 g svježih kajsija

63 g ugljenih hidrata                       11 g ugljenih hidrata

53 g šećera                                         9 g šećera

0,5 g masti                                         0,4 g masti

3,4 g proteina                                    1,4 g proteina   2,7 mg gvožđa                                   0,4 mg gvožđa

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije