Zdravlje

Kako spriječiti sezonsko opadanje kose?

Kako spriječiti sezonsko opadanje kose?
Foto: Freepik | Kako spriječiti sezonsko opadanje kose?

Klinička istraživanja pokazuju da na početku proljeća i jeseni gubimo najveći broj dlaka, a s obzirom na to da ovaj proces traje između četiri i šest sedmica, to je sasvim dovoljan period da se kosa vidno prorijedi.

Koliko bi ova pojava trebalo da vas brine i šta možete da preduzmete ako vam kosa posljednjih dana pojačano opada, saznajte iz savjeta stručnih lica na ovom polju.

Zbog čega dolazi do sezonskog opadanja kose?

Svaka pojedinačna dlaka ima svoj individualni ciklus rasta, koji obično traje dvije godine. Nakon toga dlaka opada, a na njenom mjestu raste nova dlaka istog kvaliteta. Svakog dana, oko 100 dlaka završava svoju fazu rasta i opada, ali pošto se odmah mijenjaju novim dlakama, ne dolazi do prorjeđivanja kose. Međutim, u određenim okolnostima može se javiti fenomen sinhronizacije folikula dlake, što znači da veći broj dlaka sinhronizuje svoj ciklus rasta i istovremeno ulazi u fazu opadanja. Kao rezultat toga javlja se pojačano opadanje kose, a upravo je ova sinhronizacija glavni razlog zbog kog se javlja sezonsko opadanje kose.

Zašto kosa najviše opada na početku proljeća i jeseni?

Folikul dlake je dinamični mini-organ koji podliježe cikličnim promjenama u rastu, kontrolisanih kako od unutrašnjih hormonalnih faktora, tako i od faktora iz spoljne okoline. Smatra se da fotoperiod, odnosno izloženost suncu, utiče na ciklus rasta kose i izaziva sezonsko opadanje, koje je najizraženije početkom proljeća i jeseni. Tada je broj opalih dlaka veći od uobičajenog (100 dlaka dnevno), a sam proces traje od četiri do šest sedmica, što može da bude uznemirujuće, naročito kod osoba koje već imaju neki tip primarnog gubitka ili prorjeđenja kose.

Koje korake možemo da preduzmemo?

Prije svega, trebalo bi da prihvatimo da je sezonsko opadanje kose normalna pojava i da ne možemo da je spriječimo, ali odgovarajućim tretmanima i proizvodima možemo da skratimo trajanje ove pojave. Kod osoba koje nemaju problem sa prorijeđenom kosom, sezonsko opadanje neće ostaviti trajne posljedice po gustinu. Obično nakon nekoliko sedmica intenzivnijeg opadanja, kosa ponovo kreće da raste, a nakon nekoliko mjeseci se potpuno regeneriše. Terapija obično nije potrebna, ali se preporučuje da se u tom periodu što više konzumiraju namirnice bogate proteinima i vitaminima, kao i probioticima.

Međutim, problemi nastaju kod osoba koje već imaju prorijeđenu kosu. Naime, njihovi folikuli nisu dovoljno jaki da bi sami ušli u fazu rasta nakon što opadne dlaka pa često izostaje rast nove dlake. U ovakvim situacijama trebalo bi se obratiti dermatologu ili trihologu koji će odgovarajućom terapijom prvo spriječti dalji gubitak kose, a potom i podstaći folikule da ponovo obavljaju svoju funkciju kako bi se formirale nove dlake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije