Zdravlje

Kako vježbati zimi?

Kako vježbati zimi?
Foto: N.N. | Kako vježbati zimi?

Vježbanje je zdrava navika koju ne treba zapostaviti tokom zime.

Prije svega jer će podstaknuti imunitet na rad i spriječiti debljanje uslijed teške hrane koju tada najčešće jedemo. Trčanje je najpopularnija tjelesna aktivnost koja i u hladnijim mjesecima može biti ugodna ako se za nju dobro pripremimo.

Važno je aklimatizovati se

Curenje nosa, suzenje očiju i upaljeno grlo česte su posljedice vježbanja na hladnom vazduhu. Dobra je stvar to što će se tijelo vrlo brzo naviknuti na vježbanje na hladnom vazduhu. Da bi se smanjila vjerovatnost prehlade, najbolje je započeti s kraćim treningom od 20-ak minuta te postepeno pojačavati intenzitet.

Zagrijavanje sprečava povrede

Kod ohlađenih i zgrčenih mišića te zglobova znatno se češće javljaju povrede, a kod zagrijavanja je potrebno krenuti s mišićima trupa. Kod izlaska na hladan vazduh nekoliko puta polako savijajte kičmu kako bi dotaknuli nožne prste. Zatim razgibajte bočne mišiće trupa dodirivanjem lijevog stopala desnom rukom i obrnuto. Za kraj napravite desetak čučnjeva.

Hidratizujte se

Po zimi se obično pije znatno manje vode nego u toplijim mjesecima jer se zbog hladnoće manje osjeća žeđ, a i osjećaj znojenja je manji. Prije treninga obavezno popijte veliku čašu vode, a poslije treninga dobro je popiti izotonični napitak s elektrolitima. Preporuka je stručnjaka i zimi obavezno piti osam velikih čaša vode na dan.

Sintetika i mikrofibra najbolje čuvaju toplinu

Najbolji izbor tkanine za zimske aktivnosti su sintetika i mikrofibra, jer će oni puno bolje od pamuka pomoći tijelu da zadrži toplinu. Ne zaboravite zaštititi glavu i vrat, a kod odijevanja nosite nekoliko tanjih slojeva. Najbolje se obući tako da se zadrži toplina, ali ne pretoplo jer ćete se brzo početi preznojavati.

Ponekad je najbolje premjestiti se "unutra"

Iako vježbanje na hladnoći ima svojih prednosti, ako temperature padnu ispod -10 Celzijusa, ulice su zaleđene ili duva snažan vjetar, radije se posvetite vježbanju u grijanim prostorijama.

(Ljepota&Zdravlje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije