Zdravlje

Pratite nas na Google news

Koje nedostatke u ishrani otkriva svrab?

Koje nedostatke u ishrani otkriva svrab?
Foto: N.N. | Koje nedostatke u ishrani otkriva svrab?
N.N.

Napad svraba znači nedostatak cinka, umor odražava da vam u ishrani fali željezo, dok osjećaj uznemirenosti znači manjak magnezijuma. Saznajte koji simptomi otkrivaju nedostatak određenih vitamina i minerala, kao i šta da uvrstite na meni da biste se osjećali bolje.

Više od 18 posto žena ima manjak željeza zbog obilnih menstruacija, trećini svjetske populacije manjka cink, a polovini odraslih nedostaje vitamina D.

Tijelu je potrebno oko 90 hranjivih supstanci, od kojih je 60 minerala, 16 vitamina, 12 osnovnih aminokiselina, kao i tri esencijalne masne kiseline. Njihov nedostatak može uzrokovati nastanak brojnih bolesti.

UMOR: ŽELJEZO

Nedostatak željeza je najčešći nutritivni poremećaj, a više od 18 posto žena ima nedostatak zbog obilnih menstruacija. Drugi razlog za nedostatak željeza su hemoroidi i manja krvarenja u crijevima, kao i čir.

Dobar izvor željeza: Crveno meso, jaja, cvekla, zeleno lisnato povrće. Vitamin C pomaže apsorpciju željeza, pa je poslije jela dobro da popijete čašu soka od narandže.

SVRAB: CINK

Da vam nedostaje cink možete da zaključite i ako vam teško zarastaju rana, imate bolove u zglobovima i bijele fleke na noktima. Preporučena dnevna količina iznosi 7 mg za žene i 9,5 mg za muškarce. Cink je neophodan u proizvodnji zdrave sperme. Takođe, suplementi željeza mogu da ometaju apsorpciju cinka u organizam.

Dobar izvor cinka: Orašasti plodovi, sjemenke, žitarice od cijelog zrna, rakovi i crveno meso.

BOL U LEĐIMA: VITAMIN D

Malaksalost i slabost, pojačano znojenje, razdražljivost i bol u kukovima i nogama takođe otkriva ovu "falinku". Preporučeni dnevni unos iznosi 10 mcg za žene i muškarce, a potreban je za rast kostiju i zdrav imunološki sastav. Najpotrebniji je maloj djeci i starijim ljudima, a procjenjuje se kako svaki drugi čovjek ima manjak vitamina D.

Dobar izvor Vitamina D: Vitamin D je teško da nadoknadite ishranom, a najpovoljniji je izvor sunčeva svjetlost koja podstiče njegovu proizvodnju u organizmu. Oko 20 minuta provedenih na suncu tri puta sedmično obezbijediće dovoljan izvor vitamina D.

UZNEMIRENOST: MAGNEZIJUM

Uz neprijatnost, na deficit magnezijuma ukazuju i grčevi u mišićima, problemi sa sluhom, razdražljivost, depresija. Preporučeni dnevni unos iznosi 300 mg za muškarce i 270 mg za žene. Magnezijum pomaže u preradi hrane u energiju i ključan je za zdravlje kostiju i zuba. Najpotrebniji je ženama u menopauzi.

Dobar izvor magnezijuma: Špinat je najbolji izvor magnezijuma, a već 80 g ovog povrća podmiruje tri četvrtine dnevnih potreba za ovim mineralom.

INFEKCIJE: SELEN

Promjena boje noktiju, slabost mišića, problemi sa srcem, bolesti probavnog trakta, česte mučnine, loš zadah odaju osobu kojoj nedostaje selen. Preporučeni dnevni unos iznosi 75 mcg za muškarce i 60 mcg za žene, a selen je ključan za snažan imunološki sistem. Preporučuje se kod prevencije raka i bolesti srca i krvnih sudova.

Dobar izvor selena: Brazilski oraščići, losos, školjke.

VID: VITAMIN A

Čirevi u ustima, gruba koža, gubitak apetita, česti umori, depigmentaciju kože, perut i lomljivi nokti su takođe simptomi nedostatka ovog vitamina. Preporučeni dnevni unos iznosi 0,7 mg za muškarce i 0,6 mg na dan za žene. Premali unos ovog vitamina česta je pojava kod odraslih.

Dobar izvor Vitamina A: Džigerica, jaja, sir, mlijeko i jogurt

(Ljepota&Zdravlje)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Šta je ishrana prema bioritmu?

Marketing tim / 09.12.2019 14:56

Već dugo traje rasprava o vezi između onoga što jedemo i vremena kada jedemo. Svi smo čuli klasične tvrdnje: “ako želite smršati, nemojte jesti nakon 19:00 sati”, “ujutro, na prazan želudac, prvo popijte čašu tople vode s limunom” i tome slično.

Neke od tih tvrdnji su naučno dokazane, a neke nisu, no činjenica je da ciklus kretanja Sunca utječe na mnoge od procesa koji se odvijaju u našim tijelima, uključujući i probavljanje hrane.

Hronobiologija je grana biologije koja proučava ritam živih organizama. Mnogi procesi koji imaju fiziološku i nutritivnu važnost za naše tijelo odvijaju se u 24-satnim ciklusima.

 

Na naš unutrašnji sat djeluju signali iz naše okoline, kao što su svjetlo i tama, zvukovi, vremenski uslovi, te uzimanje jela ili pića.

Nedavna su istraživanja pokazala da vrijeme uzimanja obroka može imati značajnu ulogu u regulaciji tjelesne težine. U jednom istraživanju provedenom na ljudima koji su provodili dijetu za mršanje kod osoba koje su svoj glavni obrok uzimale kasno (nakon 15:00 sati) gubitak tjelesne težine bio je značajno manji nego kod osoba koje su taj obrok uzimale ranije (prije 15:00 sati) 1.

6 načina da se uskladite sa svojim biološkim satom:

  • Dan započnite sa zdravim i kompletnim doručkom
  • Pojedite tri glavna obroka i po potrebi jedan ili dva zdrava međuobroka
  • Ako je moguće, planirajte svoje dnevne obroke i izbjegavajte preskakanje glavnih obroka
  • Vaši obroci neka budu uravnoteženi i potrudite se ne povećavati energetski unos tokom dana
  • Uskladite svoj raspored obroka – izbjegavajte odlaganje ručka
  • Jedite redovno – nađite raspored koji vam odgovara i potrudite ga se maksimalno pridržavati.

Zamjenski obroci

Ali, šta ako nemate vremena za pripremu obroka? Možda kasnite na sastanak, zaspali ste ili jednostavno želite više vremena posvetiti nekom hobiju – današnji užurbani ritam ponekad ne ostavlja dovoljno vremena za sve naše interese.

 

U tom slučaju, dobar izbor su zamjenski obroci za kontrolu tjelesne težine, kao što su Formula 1 shake-ovi. U brojnim istraživanjima 2 zamjenski obroci su se pokazali praktičnom metodom kontrole težine, kao i izvorom ključnih nutrijenata potrebnih organizmu.

Da bi se taj cilj mogao postići, zamjenski obroci moraju biti vrhunski i naučno istraženi, te ispunjavati pojedinačne potrebe ljudi kako bi svakome pružili ono što im je potrebno.

Herbalife Nutrition Formula 1 Nutritional Shake Mix predstavlja bogat i kremast shake koji se može pripremiti za nekoliko sekundi i nudi odlično uravnotežene količine visokokvalitetnih proteina, te esencijalnih makronutrijenata i mikronutrijenata, što ga čini odličnim zamjenskim obrokom za kontrolu tjelesne težine 3.

 

1 Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar JJ, Lee YC, Ordovás JM, Scheer FA. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. Int J Obes (Lond) 2013 Jan; 29.

2 Heymsfield SB, van Mierlo CA, van der Knaap HC, Heo M, Frier HI. Weight management using a meal replacement strategy: meta and pooling analysis from six studies. (Kontrola tjelesne težine uz pomoć strategije zamjenskih obroka: meta analiza i pooling analiza iz šest ispitivanja) Int J Obes Relat Metab Disord. 2003;27(5):537-49

3 Za kontrolu težine: Zamjena dva glavna dnevna obroka zamjenskim obrocima u sklopu ishrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi gubitku tjelesne težine. Za zadržavanje optimalne težine: Zamjena jednog od glavnih dnevnih obroka zamjenskim obrokom u sklopu prehrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi održavanju tjelesne težine nakon gubitka tjelesne težine.

Najčitanije