Zdravlje

Krastavac - prijatelj zdrave probave

Krastavac - prijatelj zdrave probave
Foto: N.N. | Krastavac - prijatelj zdrave probave

Krastavci su veoma hranljivi: sadrže vitamine C i K, B1, B5 i B7, kalijum, magnezijum, mangan i bakar, a ajurveda uči da se konzumacijom ovog povrća podstiče otpuštanje viška toplote iz vitalnih organa.

Obiluju vlaknima i vodom, a imaju malo kalorija (samo 16 u 100 grama), pa su pravi izbor za one koji na zdrav način žele da izgube višak kilograma. Podstiču probavu, jer u kori imaju netopiva vlakna koja pomažu da se svarena hrana brže kreće kroz crijeva i eliminiše otpad iz organizma. U krastavcima su i topiva vlakna koja tokom probave poprimaju strukturu gela, što daje duži osjećaj sitosti.

Krastavac je i odličan borac protiv srčanih oboljenja i raka. Svjež, sadrži lignane i kukurbitacine - bioaktivne supstance koje imaju snažno zaštitno dejstvo na zdravlje. Studije su pokazale da lignani u krastavcima djeluju protiv raka – jajnika, prostate i dojke, a čuvaju i zdravlje srca. Naučnici su iznenađeni učinkom kukurbitacina da smatraju da će se u budućnosti koristiti kao lijek protiv raka, jer “koči” rast ćelija karcinoma. Dokazano je da kukurbitacini B mogu uništiti čak 80 posto raka pankreasa. Krastavci mogu smanjiti hipertenziju i hiperglikemiju, a imaju i jaka antioksidantna i antialergijska svojstva.

Osim vitamina C, sadrže i flavonoide, poput kvercetina i kemferola i utiču na zdravlje kože. Deluju protiv dijabetesa, smanjuju nivo holesterola, štite zdravlje mozga, čuvaju zdravlje zglobova, ublažavaju artritis, smanjuju stres…

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije