Zdravlje

"Ljepljiva" hrana put do ortodontskih aparatića

"Ljepljiva" hrana put do ortodontskih aparatića
Foto: N.N. | "Ljepljiva" hrana put do ortodontskih aparatića

Umjesto da žvaću čvrstu hranu i na taj način razvijaju svoje zube i vilicu, dobojski srednjoškolci konzumiraju "ljepljivu" hranu, zbog čega dosta njih nosi ortodontske aparatiće.

"Žvakanje kao jedna od osnovnih funkcija našeg stomatognatnog sistema i te kako utiče na rast i razvoj lica i naravno na digestivni trakt. Upravo iz tog razloga imamo povećan broj ortodontskih nepravilnosti i naravno ovih tzv. infaktiranih očnjaka, koji se upravo javljaju zbog suženosti gornje vilice, odnosno maksile. Isto tako, možda će kolege bolje znati da kažu, otežana je i artikulacija, odnosno izgovaranje pojedinih glasova", navela je dr Jasmina Bukejlović, stomatolog i nastavnik stručnih predmeta u Medicinskoj školi.

Da žvakanje čvrste hrane nije "smaranje" i da jedan zalogaj treba obraditi najmanje 32 puta možda najbolje znaju đaci Zubno-stomatološkog smjera u ovdašnjoj Medicinskoj školi, koji tokom četvorogodišnjeg obrazovanja ne uče samo kako da jednog dana asistiraju stomatolozima u ordinacijama, nego i da budu primjer drugima.

"Moram da se malo pohvalim da naša djeca zaista tokom školske godine shvataju značaj pravilne ishrane zato što se mi u školi izuzetno trudimo da osim osnovnih tematskih jedinica uvrstimo u nastavu upravo i zdravu ishranu, kao i ostale faktore nezaraznih bolesti, koje su vodeće u smrtnosti u svijetu", kaže Bukejlovićeva.

Šesnaestogodišnji Luka Smiljanić pokazao nam je svoju "nisku bisera", odnosno blistav osmijeh, za koji nije zaslužna samo dobra genetika, nego i njegova ishrana, za koju se, kaže, trudi da bude zdrava.

"U principu danas je sve 'ljepljiva' hrana, iz pekara, puna aditiva i vještačkih boja i ukusa. Danas se nigdje ne može uzeti nešto najzdravije, nije ništa što se kupi kao što možeš napraviti kod kuće", priča Smiljanić te dodaje da u školu donosi užinu, koja obavezno uključuje i jabuku, koja je idealna za trening zvani žvakanje.

Pubertet i adolescencija su veliki izazov ne samo za roditelje, nego i za tinejdžere, koji se ne žele razlikovati od svojih vršnjaka, pa ih surovi komentari školskih drugara tjeraju da promijene navike.

"Ja se iskreno tudim da obraćam pažnju na ishranu i da jedem zdraviju ishranu, ne vidi se baš na meni (smijeh), ali eto trudim se", priznala je Marija Mišić, učenica prvog razreda Medicinske škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije