Zdravlje

Kupus nije "najbolji lijek" protiv čira na želucu (ISPRAVLJENO)

Kupus nije "najbolji lijek" protiv čira na želucu (ISPRAVLJENO)
Foto: Screenshot | Nestorovićevi recepti za čir na želucu, helikobakteriju i alergiju

Bivši član Kriznog štaba Srbije, pulmolog dr Branimir Nestorović, povukao se prije izvjesnog vremena iz javnosti. Prekinuo je svoju medijsku tišinu, a sada je podijelio svoj domaći recept.

Dr Nestorović je, naime, u gostovanju na televiziji "Hepi" objasnio gledaocima kako mogu da sami izliječe čir na želucu, helikobakteriju ili alergiju na ambroziju.

Objavu da recept za sok od kupusa dr. Branimira Nestorovića, uz tvrdnju da se radi o lijeku protiv čira na želucu, preuzeli smo sa Sputnjika. Kupus, ili sok koji se pravi od njega, ipak nije zamjena za medicinski tretman protiv ove bolesti.

Dakle, kupus, odnosno sok od kupusa, može biti koristan u tretiranju infekcije H. pylori bakterijom i čireva na želucu. Ipak, ne postoji dovoljno naučnih dokaza koji bi potvrdili da konzumiranje ovog povrća može zamijeniti medicinski tretman ili da je, kako Nestorović tvrdi, "najbolji" lijek u borbi s ovim zdravstvenim poteškoćama. 

Nestorović je rekao i da je za alergiju na ambroziju veoma dobra kopriva, ali nikako čaj.

Nestorovićeve tvrdnje o koprivi i medu kao sredstvu protiv alergije na ambroziju također su samo djelimično bazirane na činjenicama. Kako se navodi na web stranici Web MD, med ne pomaže u olakšavanju simptoma alergije. S druge strane, Web MD navodi da bi kopriva potencijalno mogla ublažiti intenzitet alergijskih reakcija na polen. Ipak, i dalje ne postoje naučna istraživanja koja bi u potpunosti potvrdila da je ova metoda efikasna.

Shodno činjenicama, tvrdnje da je sok od potopljenog kupusa, koji se pije dvije sedmice, recept za izlječenje ili "najbolji lijek" za čireve na želucu i infekciju H. pylori bakterijom ocjenjene su kao dezinformacija i pseudonauka.

NAPOMENA:

Vijest je izmijenjena. Sporne dijelove smo uklonili iz teksta, te dodali da recepti koji su bili navedeni u tekstu nisu najbolji lijek za čir na želucu, helikobakteriju ili alergiju na ambroziju.

U ispravljenom tekstu smo naznačili da je u pitanju bila dezinformacija.

Korekcije smo izvršili kako ne bi doveli čitaoce u zabludu.

Naslov smo takođe ispravili u skladu sa analizom "Raskrinkavanja" .

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije