Zdravlje

Nova terapija za djecu koja boluju od astme

Nova terapija za djecu koja boluju od astme
Foto: Arhiva | Nova terapija za djecu koja boluju od astme

BANJALUKA – S obzirom na to da je astma najčešća hronična bolest kod djece, u Odjeljenju pulmologije sa alergologijom Klinike za dječije bolesti Univerzitetsko kliničkog centra (UKC) RS primijenjen je novi terapijski modalitet liječenja pedijatrijske populacije, za koji se nadaju da će postati praksa.

Naime, po prvi put je primjenjena biološka terapija omalizumaba u liječenju najtežih oblika astme kod djece.

"Ovaj način primjene terapijskih modaliteta liječenja znatno olakšava liječenje naših najmlađih pacijenata. UKC RS je jedina zdravstvena ustanova u BiH u kojoj je biološka terapija primijenjena u liječenju astme kod najmlađih pacijenata", saopšteno je juče iz UKC-a.

Epidemiološki podaci ukazuju na porast prevalencije astme, alergijskog rinitisa, alergijskog rinokonjunktivitisa i atopijskog dermatitisa kod ljudi i djece širom svijeta tokom nekoliko zadnjih decenija.

Trenutno u svijetu ima 385 miliona oboljelih od astme, smatra se da će do kraja 2025. godine taj broj porasti za 100 miliona.  Dokazano je da je 2016. godine čak 3.5 miliona djece doživjelo težak napad astme što je zahtijevalo hospitalni tretman, navode iz UKC-a.

"Poznavanje posebnosti astme kod djece, pravovremeno dijagnostikovanje i liječenje važan su preduslov za rast i razvoj djeteta. Kada se pravovremeno liječi, tada je astma samo djelić života djeteta koji ga ne sputava niti ograničava razvoj njegove potpune osobenosti. Moram istaći da smo uz punu podršku rukovodstva UKC-a RS i donacije farmaceutske kompanije prvi put primijenili terapiju omalizumaba u nadi da ćemo i u budućnosti imati mogućnost primjene iste na što većem broju pacijenata i na taj način im pomoći da se značajno unaprijedi kvalitet njihovog života", kazala je Olivera Ljuboja, pedijatar supspecijalista pulmolog Klinike za dječije bolesti UKC RS.

Naglasila je da omalizumab dokazano smanjuje broj egzacerbacija, posebno onih koje zahtijevaju hitnu intervenciju, kao i upotrebu svih ostalih lijekova za astmu, prvenstveno oralnih kortikosteroida, što vodi do značajnog smanjenja potrošnje u zdravstvu.

"Od izuzetnog je značaja napomenuti da oralni kortikosteroidi u upotrebi dužoj od 14 dana utiču na hipotalamo-hipofizno-adrenalnu osovinu, radi čega su moguće značajne nuspojave, kao što je usporavanje rasta kod djece, šećerna bolest, arterijska hipertenzija, osteoporoza, glaukom, katarakta, itd", rekla je Ljuboja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije