Zdravlje

Ova namirnica čuva srce, odlična je za varenje i reguliše šećer

Ova namirnica čuva srce, odlična je za varenje i reguliše šećer
Foto: Unsplash | Ova namirnica čuva srce, odlična je za varenje i reguliše šećer

Među namirnicama koje zaista čine dobro za naše tijelo izdvaja se jedna koja je odlična za srce, regulaciju šećera u krvi, a popravlja i varenje.

Crni pasulj u svijetu se koristi hiljadama godina i spada u vrlo zdrave mahunarke. Ova namirnica predstavlja sjajan izvor neophodnih nutrijenata, a ima malo šećera i masti i zato je svrstavaju u superhranu.

Na sajtu "GoodNet.org" pišu zašto bi trebalo da češće jedemo crni pasulj. On se pritom obično ne kuva na veliko kao klasičan pasulj već se češće dodaje u jela, recimo, tortilje ili meksičke salate, a može da bude i odličan prilog.

Bogat nutrijentima

Samo jedna šolja crnog pasulja sadrži 15 grama proteina, tako da je on odličan izbor za vegetarijance i vegane. Sadrži i 15 grama vlakana.

Ovaj pasulj je takođe izvor mnogih vitamina i minerala – ima 64 odsto dnevne preporučene doze folata i velike količine bakra, tiamina, mangana, magnezijuma, gvožđa i selena.

Pun antioksidanata

Crni pasulj je takođe dobar izvor antioksidanasa. Oni pomažu tijelu da se suprotstavi oksidativnom stresu i štite od hroničnih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca, dijabetes tip 2 i neki karcinomi. Crni pasulj sadrži značajan broj polifenola – posebno antocijana koji mu daje tamnu boju – i flavonoida koji preveniraju rak.

Odličan za zdravlje srca

Pošto je crni pasulj pun vlakana i ne sadrži holesterol, pomaže u održavanju zdravlja srca. Vlakna pomažu u smanjenju količine holesterola u krvi, a vitamini u crnom pasulju mogu spriječiti nakupljanje homocisteina koji može oštetiti krvne sudove. Kvercetin u crnom pasulju takođe igra ulogu u prevenciji visokog holesterola.

Dobar izbor za dijabetičare

Hrana bogata vlaknima je dobra za dijabetičare jer snižava glukozu, a crni pasulj je takva namirnica.

Jedna studija je pokazala da antocijanini u crnom pasulju pomažu kod insulinske rezistencije i da mogu sniziti šećer u krvi.

Crni pasulj je dobar za dijabetičare i jer ne izaziva skok šećera u krvi.

Čuva zdravlje očiju

Antioksidansi u crnom pasulju su dobri za zdravlje očiju jer mogu da pomognu kod usporavanja razvoja bolesti oka poput katarakte i da čuvaju oči od oštećenja od sunca, prenosi "Zadovoljna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije