Zdravlje

Poražavajuće stanje oralne higijene u RS:​ Karijes ima 90% šestogodišnjaka

Poražavajuće stanje oralne higijene u RS:​ Karijes ima 90% šestogodišnjaka
Foto: Velibor Tripić | Poražavajuće stanje oralne higijene u RS:​ Karijes ima 90% šestogodišnjaka

​BANJALUKA - Čak 30 odsto dvogodišnjaka u RS boluje od karijesa mliječnih zuba, dok je kod 90 odsto šestogodišnjaka ustanovljen karijes, podaci su Zavoda za stomatologiju povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja, koji se obilježava 20. marta.

U Zavodu dodaju da je kod djece u RS u uzrastu od 12 godina utvrđeno čak sedam oboljelih zuba.

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježen je širom RS s ciljem podizanja svijesti građana o važnosti oralnog zdravlja, a tim povodom stomatolozi su posjetili djecu u vrtićima i osnovnim školama.

Ranka Knežević, direktor Zavoda za stomatologiju, kazala je da najnovija istraživanja i dalje ukazuju na izuzetno loše stanje usta i zuba, naročito kod djece, te da treba pokrenuti niz preventivnih aktivnosti već u trudnoći žena da bi se stvorila zdrava mliječna denticija, a samim tim i uslovi za zdravo nicanje stalnih zuba.

"Oralna higijena je zasad najbolji način borbe s karijesom i oboljenjem desni. Takođe, pojedine bakterije iz dentalnog plaka mogu izazvati kardiovaskularna oboljenja", rekla je Kneževićeva.

Dodaje da se ove godine Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava pod sloganom "Reci AAA - djeluj na oralno zdravlje", te da roditelji treba da obrate pažnju i na ishranu djece.

Željka Cvijanović, predsjednik RS, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja, posjetila je Specijalistički centar "Dentalna klinika" Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, te je rekla da će iz budžeta predsjednika RS biti izdvojeno 100.000 KM za nabavku stomatoloških stolica i opreme za ovaj centar.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da u RS 60 do 70 odsto djece od 11 godina pere zube više od jednom dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije