Zdravlje

Porodilja primila prvu epiduralnu anesteziju u dobojskoj bolnici

Porodilja primila prvu epiduralnu anesteziju u dobojskoj bolnici
Foto: N.N. | Porodilja primila prvu epiduralnu anesteziju u dobojskoj bolnici

Težak i bolan prvi porođaj nagnali su Miru Đekić (21) iz Podnovlja, kod Doboja, da sebi olakša muke i da svoju drugu kćerku na svijet donese uz pomoć epiduralne anestezije, pa je tako Anđela, teška 3.250 grama i duga 55 centimetara, prva beba koja je uz pomoć ove tehnike rođena u dobojskoj bolnici.

"Imala sam strah od drugog poroda, ali ovo mi je sve olakšalo. Mislim da bih se sad ponovo usudila na porod, treći, zato što je stvarno lijepo iskustvo. Porod je protekao super, bolova nije bilo. Naponi su sami od sebe dolazili, nisam ništa osjetila da sam mogla spavati na stolu. Odmah poslije poroda sam ustala, prohodala, sve normalno, kao da anesteziju nisam dobila", ispričala je Mira.

Porodilju je u anesteziju uveo anesteziolog dr Slaviša Ćelić, koji, priznaje, nije imao tremu.

"Nisam imao posebnu tremu jer radili smo to već na ortopediji, a tokom specijalizacije u Banjaluci radio sam dosta toga i prošao dvije škole koje je vodio profesor iz Njujorka porijeklom naš čovjek Ivan Veličković, tako da imam iskustva, i praktičnog i teoretskog", kazao je Ćelić.

Simuna Žakula, načelnik dobojske Službe za anesteziju i reanimaciju, kaže da epiduralna anestezija porodilju lišava osjećaja bola.

"Svaka žena se plaši porođajnih muka, kako se kaže u narodu. Njoj ostaje i svijest, i motorika, ona može i da se kreće, ona može čak i da hoda, a pritom to zadovoljstvo rađanja u takvim uslovima je mnogo veće", kaže ona.

Epiduralna anestezija, koja podrazumijeva da se u kičmeni stub ubrizgaju anestetici i lijekovi protiv bolova, do sada je korištena na odjeljenjima ortopedije i hirurgije, a ljekari na Odjeljenju ginekologije i akušerstva bolnice "Sveti apostol Luka" navode da trudnice imaju zablude u vezi sa epiduralnom anestezijom.

"Zablude su zbog nekog straha, neprosvijećenosti, neznanja, ali mi ćemo ih upućivati anesteziolozima, oni će uvijek obaviti razgovor s njima, odgovoriti na sva pitanja", kaže dr Mladen Miličević, ginekolog.

Gordana Sredanović, načelnica Službe za ginekologiju i akušerstvo, kaže da bi apelovala na naše trudnice koje misle da će se porođaj završavati carskim rezom da slušaju savjete anesteziologa i da budu u spinalnoj anesteziji, da nemaju straha i otpora prema toj vrsti anestezije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije