Zdravlje

Povlače lijekove protiv urinarnih infekcija

Povlače lijekove protiv urinarnih infekcija
Foto: N.N. | Povlače lijekove protiv urinarnih infekcija

BANJALUKA - Evropska medicinska agencija je odlučila da dozvole za stavljanje u promet lijekova koji sadrže cinoksacin, flumekvin, nalidiksinsku kiselinu i pipemidinsku kiselinu trebaju biti ukinute, kazali su u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Dodaju da su od pomenutih lijekova koji se povlače sa tržišta EU, u BiH dostupni samo lijekovi koji sadrže pipemidinsku kiselinu, a riječ je o lijekovima koji se izdaju na recept, a koji se koriste u liječenju urinarnih infekcija.

"To su lijekovi Pipem,  Pipegal i Palin. U interesu javnog zdravlja, uzimajući u obzir najnovije, na naučnim dokazima zasnovane preporuke EMA I PRAC, ALMBiH će ukinuti dozvole za stavljanje u promet ovih lijekova", navode u Agenciji.

Naglasili su da upotreba ostalih flurohinolona treba biti ograničena.

Pored toga, kako navode,  informacije o lijeku za zdravstvene radnike i informacije za pacijente će opisati onesposobljavajuća i potencijalno trajna neželjena dejstva i savjetovaće  pacijentima da prekinu terapiju sa fluorohinolonskim antibioticima na prvi znak neželjenih dejstava koji uključuju mišiće, tetive ili zglobove i nervni sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije