Zdravlje

Pratite nas na Google news

Predstavljena brošura o podršci ženama u postporođajnom periodu

Predstavljena brošura o podršci ženama u postporođajnom periodu
Foto: N.N. | Predstavljena brošura o podršci ženama u postporođajnom periodu
Blaženka Cuca

BANJALUKA - Promocija brošure pod nazivom "Modeli podrške i tretmana za žene u postpartalnom periodu" održana je u petak u Banjaluci, u organizaciji Centra za edukaciju i promociju zdravog života "Eko-Eho" Banjaluka.

Ovaj priručnik nastao je kao rezultat jednogodišnjeg projekta čiji je cilj pružanje psihološke pomoći ženama u postporođajnom periodu, a iza svega stoji pomenuto banjalučko Udruženje "Eko-Eho". Publikacija obuhvata osnovne informacije o reproduktivnom mentalnom zdravlju, tretmanu postporođajne depresije, primjere dobre prakse u nefarmakološkom tretmanu žena u postporođajnom periodu, te iskustva majki koje su doživjele neke od psiholoških smetnji u ovom osjetljivom životnom  razdoblju.

Tatjana Preradović Sjenica, autorka brošure, psiholog i psihoterapeut, u svom izlaganju na promociji podsjetila je da je mnogo stigme i pogrešnih uvjerenja u društvu kada je riječ o postporođajnoj depresiji.

"Upravo zbog brojnih predrasuda mnoge žene nikada ne potraže pomoć, a to dovodi do trajnih posljedica po zdravlje i majke i djeteta. Jedna od pet žena će doživjeti promjene u domenu mentalnog zdravlja u perinatalnom periodu", ističe autorka.

Inače, istraživanje sprovedeno u banjalučkim zdravstvenim ustanovama pokazalo je da je skoro 20% majki u riziku od postporođajne depresije, što se podudara sa globalnim pokazateljima.

"Osim u zdravstvenim ustanovama gdje smo vršili probni skrining mentalnog zdravlja žena u perinatalnom periodu, takođe smo  sproveli i online istraživanje u kojem su učestvovale žene iz cijele BiH, a ti rezultati još više zabrinjavaju", naveli su iz Udruženja "Eko-Eho".

Izrada brošure podržana je kroz Projekat mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini koji podržava Vlada Švajcarske, a sprovodi Asocijacija XY, u partnerstvu s entitetskim ministarstvima zdravlja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije