Zdravlje

Prenatalni testovi za miran san

Prenatalni testovi za miran san
Foto: Ilustracija | Prenatalni testovi za miran san

U posljednje vrijeme sve više trudnica podvrgava se različitim prenatalnim testovima po preporuci ljekara ili se samostalno odlučuju za tu vrstu analize.

Stručnjaci ističu da se pomoću ovih vrsta testova u ranoj trudnoći mogu otkriti potencijalne anomalije ploda.

"Radila sam Tranquility i, iako je skupo, opet bih ga radila jer nema para koje mogu zamijeniti mir kad znaš da je sve u redu", kaže trudnica Tatjana Atlagić iz Banjaluke.

Marina B. iz Prijedora se takođe odlučila za neinvazivni prenatalni test jer, kako kaže, ima više povjerenja u ovu vrstu ispitivanja.

"Odlučila sam da radim Nifty test jer mislim da su neinvazivni testovi pouzdaniji i bolji od ostalih", kazala je Marina B.

Prema riječima ljekara, postoji nekoliko vrsta prenatalnih testova koji su dostupni trudnicama u RS, a neki od njih su pokriveni zdravstvenim osiguranjem, dok postoje određeni testovi i metode koje Fond zdravstvenog osiguranja ne pokriva.

"Fond zdravstvenog osiguranje RS finansira Double test, te amniocentezu, kao i Triple test trudnicama kojima je neophodno da urade ovu vrstu testiranja", pojasnili su u Fondu.

Dodali su da je u slučaju Triple testa neophodno dostaviti medicinsku dokumentaciju koja dokazuje da im je test preporučen, s obzirom na to da se nije moguće tesirati u ustanovama sa kojima Fond ima ugovor.

Postoje invazivne i neinvazivne metode prenatalnog testiranja, a trudnice se podvrgavaju određenim metodama na inicijativu ljekara, mada ima i onih koje se samostalno odluče da urade test.

"Prenatalni testovi se preporučuju trudnicama sa prethodno ponavljanim spontanim pobačajima, mrtvim prethodnim plodovima, starijim trudnicama  i trudnicama sa opterećenom porodičnom anamnezom", ističe Aleksandra Rodić, specijalista ginekologije i akušerstva u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Prema njenim riječima, najčešće se koristi Double test, koji je uveden kao skrining test svim trudnicama između 12. do 14.  nedjelje trudnoće kako bi se otkrile različite vrste anomalija ploda, a u iste svrhe se može koristiti i Triple test između 15. i 16. nedjelje trudnoće.

"Postoje i invazivne metode kao što je amniocenteza gdje se punkcijom kroz trbušnu šupljinu dobije uzorak plodove vode za analizu kako bi se dijagnostikovali određeni nasljedni poremećaji, te s obzirom na to da postoji određeni stepen rizika od pobačaja, amniocentezu treba raditi samo ako za to postoji indikacija", rekla je Rodićeva.

Testovi

Tranquility

Neinvazivan prenatalni test za rano otkrivanje trizomije 21 (Daunov sindrom) 18 (Edvardsov sindrom) i 13 (Patauov sindrom) i drugih hromozomskih abnormalnosti. Takođe otkriva i pol fetusa.

Test se radi uzimanjem krvi trudnice i sa njim, kako kažu doktori, izbjegava se invazivna metoda amniocenteza, koja nosi određeni stepen rizika.

Nifty

Neinvazivni prenatalni test za detekciju trizomija kod fetusa iz krvi majke. Može otkriti hromozomsko opterećenje fetusa, u prvom redu trizomije i to na pozicijama 21 (Daunov), 18 (Edvardsov) i 11 (Patauov) na hromozomskoj mapi. Može otkriti i aneuploidije polnih hromozoma, kao što je monozomija x, tj. nedostatak jednog hromozoma u slučaju Turnerovog ili Klinefertovog sindroma, kao i pol fetusa.

Double test

Double test je jedan od prvih prenatalnih statističkih testova koji ukazuje na hromozomske anomalije ili hromozomopatije koje prouzrokuju oboljenje kao što je Daunov sindrom. Radi se između 12. i 14. nedjelje trudnoće i sa 80 odsto sigurnosti može utvrditi prisustvo genetskih oboljenja. Double test je kombinovani test i sastoji se od ultrazvuka i vađenja krvi.

Triple test

Triple test ili Test trostrukog probira je prenatalni test koji služi za procjenu rizika od hromozomskih abnormalnosti djeteta. Nije dijagnostički test. Cilj testa je otkrivanje trudnica koje imaju povećani rizik da rode dijete sa    Daunovim sindromom, oštećenjem neuralne cijevi ili drugim poremećajima. Test se sprovodi se u drugom trimestru trudnoće, odnosno između 15. i 16. nedjelje uzimanjem krvi trudnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije