Zdravlje

Simptomi koji pokazuju da imate previše vode u tijelu

Simptomi koji pokazuju da imate previše vode u tijelu
Foto: Ilustracija | Simptomi koji pokazuju da imate previše vode u tijelu

Tokom vrelih ljetnjih dana svi se trudimo da pijemo dovoljno vode, ali rijetko ko obraća pažnju na prekomjerni unos tečnosti koji se takođe ne preporučuje. Unos vode zavisi od toga gdje živite ili klimatskih uslova, godišnjeg doba, tjelesne težine, zdravlja, kao i koliko ste aktivni.

Preporuke za dnevni unos tečnosti (uključujući vodu kao i druge tečnosti koje se unose sa hranom i drugim pićima) su 3,0 litara za muškarce i 2,2 litre za žene.

Kod veće fizičke aktivnosti, viših temperatura vazduha, u vlažnim i toplim klimama potrebno je unositi dodatne količine vode. Potrebno je povećati unos vode tokom trudnoće i dojenja i kod nekih zdravstvenih stanja (groznica, dijareja, povraćanje). Započnite dan jutarnjom čašom vode (2 dcl) i pijte tokom dana. Čaša mlake vode ujutru podstiče varenje i pomaže pri jutarnjem pražnjenju crijeva.

Iako je rijetkost da se pretjeruje sa vodom za piće, to se može desiti sportistima koji će se potruditi da piju dovoljno tečnosti kako bi mogli da daju bolje rezultate. Prema portalu "Healthline", ljudi sa oboljenjem bubrega, jetre ili srca mogu imati veću vjerovatnoću da dožive prekomjernu hidrataciju.

Kada osoba konzumira preveliku količinu vode, ćelije u mozgu počinju da otiču, a pritisak u lobanji se povećava. Ovo uzrokuje prve simptome intoksikacije vodom, koji uključuju: glavobolju, mučninu i povraćanje.

Teški slučajevi intoksikacije vodom mogu izazvati ozbiljnije simptome, kao što su pospanost, slabost mišića ili grčevi, visok krvni pritisak, dvostruki vid, konfuzija i otežano disanje.

Jedan od signala da pijete više od preporučene dnevne doze vode je mučnina, a može se javiti i povraćanje, konfuzija i dezorijentacija.

Ozbiljniji signali uključuju grčeve mišića ili osećaj slabosti mišića. Može doći do napada i gubitka svesti i u ovom slučaju je važno konsultovati ljekara.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije