Zdravlje

Status zdravstvene zaštite nije riješilo 15.000 građana Srpske

Status zdravstvene zaštite nije riješilo 15.000 građana Srpske
Foto: Velibor Tripić | Status zdravstvene zaštite nije riješilo 15.000 građana Srpske

BANJALUKA - Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS nedavno je ukinulo vanrednu situaciju u Srpskoj, tokom koje je Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS omogućio da svi građani, pa i neosigurani, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, tako da bi sada oko 15.000 građana trebalo regulisati svoj status.

Kako su za "Nezavisne novine" potvrdili iz FZO RS, uprkos kontinuiranim pozivima da regulišu svoj status i ne čekaju kraj vanredne situacije, mnogi to nisu uradili.

"Smatramo da je bilo više nego dovoljno vremena da se to uradi. Kada je riječ o pozivu građanima da regulišu svoje zdravstveno osiguranje, ovo se najviše odnosi na one koji su ranije na zdravstveno osiguranje bili prijavljeni po osnovu nezaposlenosti. Podsjećamo, od 2020. godine nezaposlenost više nije osnov za prijavu na zdravstveno osiguranje, pa su građanima koji trenutno nemaju zaposlenje date druge mogućnosti. Međutim, pretpostavka je da se zbog vanredne situacije i pandemije virusa korona mnogi nisu ni prijavili na zdravstveno osiguranje, jer je Fond donio odluku da, dok traje vanredna situacija, svi građani, i neosigurani, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu", kazali su iz FZO RS.

Ističu da Fond već tri godine, tj. od kada traje pandemija virusa korona, finansira zdravstvene usluge za neosigurane građane u javnim zdravstvenim ustanovama.

"Po tome smo jedinstveni u regionu, budući da nijedna zemlja ovo nije uradila.   Trošak Fonda od početka pandemije za neosigurane građane iznosi više od 150 miliona KM", ističu iz Fonda te dodaju da će odluka o finansiranju zdravstvenih usluga za neosigurane građane biti na snazi sve dok ne bude ukinuta vanredna situacija u Republici Srpskoj, o čemu, kako navode, odlučuje Vlada RS.

Podsjećamo da je prije nekoliko dana Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao da Institut za javno zdravstvo mora da uradi procjenu trenutne epidemiološke situacije u Srpskoj kako bi bila donesena odluka o ukidanju vanredne situacije zbog virusa korona.

Iz Fonda pojašnjavaju da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila kraj pandemije, te da se očekuje da će vanredna situacija uskoro biti ukinuta i u Srpskoj, kao i da je njihova namjera da ponovo pozovu građane koji nemaju zdravstveno osiguranje da ga regulišu, kako bi i dalje mogli da nesmetano koriste zdravstvenu zaštitu. Napominju da Fond kontinuirano poziva građane da se zdravstveno osiguraju i da im "oslonac" ne bude vanredna situacija.

Podsjećaju da je Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju dao veliki broj mogućnosti prijave na zdravstveno osiguranje upravo kako bi građani imali što više osnova za zdravstveno osiguranje.  

"Dakle, zakon je dao 17 osnova prijave na osiguranje, a pored toga, postoje i druge mogućnosti, i to po osnovu godina života, posebnog društvenog statusa ili specifičnog oboljenja, ukoliko nemaju drugi osnov za prijavu (djeca, lica starija od 65 godina, oboljeli od malignih bolesti, hemofilije, dijabetesa, multiple skleroze, lica koja žive sa HIV infekcijom, oboljeli od rijetkih bolesti, lica sa invaliditetom, lica bez prihoda i dr). Na ovaj način su zaštićene najugroženije kategorije građana, koje su od posebnog medicinsko-socijalnog značaja i ova lica ne bi trebalo da budu izvan zdravstvenog osiguranja, ali je važno da se prijave", kazali su iz Fonda te dodali da za informacije u vezi sa prijavom na osiguranje i potrebnom dokumentacijom građani mogu kontaktirati poslovnice Fonda.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije