Zdravlje

Stolica kod beba: Šta je normalno, a šta zabrinjavajuće?

Stolica kod beba: Šta je normalno, a šta zabrinjavajuće?
Foto: ilustracija | Stolica kod beba: Šta je normalno, a šta zabrinjavajuće?

Stolica kod beba je jedan od najčešćih razloga za brigu kod roditelja, koji se pitaju šta je normalno da nađu u bebinoj peleni, a šta je zabrinjavajuće.

Bebina stolica može biti svih boja i konzistencija pa čak i iskusni roditelji vjerovatno nisu doživjeli sve varijacije.

Šta je sve normalno kod novorođenčadi, kod beba koje piju majčino mlijeko i onih koje se hrane adaptiranim mlijekom, te kod beba koje jedu kašice i krutu hranu.

Boja stolice zavisi od uzrasta, ali i ishrane. Stolica novorođenčadi koje se hrani majčinim mlijekom je najčešće boje senfa i mekana, mijenja se kako dijete raste, ali zavisi i od majčine ishrane.

Bebina stolica može biti tvrda poput maslaca, mekana popust svježeg sira ili tekuća kao jogurt.

Dojenčad hranjena adaptiranom mliječnom formulom ima međutim stolicu sličnu pudingu. Ako dojenče ima stolicu u obliku kuglica onda vjerovatno ima zatvor.

Riječ pedijatra...

Stolica u prvim danima po rođenju

Kako je u razgovoru za “Nezavisne novine” rekla Milka Ćojanović, specijalista pedijatrije u Domu zdravlja u Banjaluci, bebe po rođenju mogu da imaju stolicu čak i poslije svakog obroka.

"To su postprandijalni proljevi koji se očekuju i nisu zabrinjavajući i nema potrebe za probioticima", rekla je Ćojanovićeva.

Dodala je da je zabrinjavajuće ako je stolica kod beba jako rijetka.

"Ako je stolica baš vodenasta i ima primjesa sluzi. Ponekad se u stolici može naći trag krvi. Tada se roditelji moraju obratiti pedijatru, te da se ta stolica da na analizu", kazala je Ćojanovićeva, dodajući da su najčešći uzrok ovakve stolice kod novorođenčadi virusi.

"Uzročnik proljeva u prvim mjesecima života je rota i adeno virus", navela je ova pedijatrica.

Stolica kod beba starih nekoliko mjeseci

"U kasnijem periodu i dalje se kod beba može javiti više stolica, ali ako se javi više od pet stolica i ako jako zaudara i ima sluzi, potrebno je da se dijete odvede pedijatru", rekla je Ćojanovićeva.

Dodala je da ukoliko je dijete izgubilo tekućinu onda se uključuju oralna rehidraciona sredstva i probiotici.

Istakla je da kada se počne uvoditi kruta hrana može se javiti malo rjeđa stolica, ali da ni to nije zabrinjavajuće.

"Bitno je pratiti situacija, te ako se pojavi trag krvi u stolici dijete se vodi pedijatru, jer to može biti znak alergije na proteine kravljeg mlijeka", kazala je Ćojanovićeva.

Zatvor

"Dijete koje se samo doji u tom najranijem uzrastu može da nema stolicu i do sedam dana, jer je iskorištenost majčinog mlijeka dobra. Ako je ipak više od sedam do deset dana onda je preporučljivo da se ipak roditelji jave pedijatru", navela je Ćojanovićeva, dodajući da se u tim slučajevima stolica može isprovocirati toplomjerom.

Kako je pedijatrica istakla za „Nezavisne novine" roditelji često prave greške u ishrani djece koje za posljedicu imaju tvrdu stolicu kod beba ili čak zatvor.

"Jedan od razloga nastanka zatvora je ako roditelji daju puno kravljeg mlijeka. Dijete koje se ne poji dovoljno može imati čvršću stolicu, jer ne dobija dovoljno tečnosti", kazala je Ćojanovićeva.

Dodala je da se u tim slučajevima bebi daje hrana bogata vlaknima i veće količine tečnosti.

"Dobro je djetetu dati i čaj od kamilice dobro zaslađen medom, suhe šljive i kompot. Potrebno je smanjiti unos kravljeg mlijeka a uvesti druge mliječne proizvode kao što je jogurt ili kefir", pojasnila je ova pedijatrica.

Istakla je da ako je zatvor jako izražen i dugo traje onda se djetetu mogu dati sirupi Isilax i Portalax, na bazi bilja.

"Ovi sirupi se koriste par dana dok se stolica ne reguliše, ali prvo i osnovno je promjena načina ishrane", rekla je Ćojanovićeva, dodajući da beba starija od godinu dana dnevno maksimalno smije popiti do pola litre kravljeg mlijeka.

"Veliki unos kravljeg mlijeka može dovesti i do pojave malokrvnosti", zaključila je Ćojanovićeva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije