Zdravlje

Teško oboljelima medicinske usluge nadohvat ruke

Teško oboljelima medicinske usluge nadohvat ruke
Foto: Arhiva | Teško oboljelima medicinske usluge nadohvat ruke

BIHAĆ - Kantonalna bolnica u Bihaću uskoro će biti u stanju da pacijentima pruža značajan broj usluga tercijarne zdravstvene zaštite, za koje su se građani ovog kantona dosad obraćali kliničkim centrima u Sarajevu, Zenici i Tuzli.

Prema riječima Hajrudina Havića, direktora ove bolnice, za to su stvorene i administrativne pretpostavke, što je dosad bila prepreka, a zeleno svjetlo je stiglo nakon što je komisija koju je formiralo Ministarstvo zdravstva FBiH nedavno obavila inspekciju.

Havić dodaje kako odranije raspolažu odgovarajućim prostorom, materijalno-tehničkim sredstvima i kadrovima.

"Mi smo već odavno uputili zahtjev i molbu da nam se odobri pružanje medicinskih usluga tercijarne zaštite i sada smo konačno dobili dozvolu", kazao je Havić.

On je dodao kako ova tema ima veliki značaj za građane Unsko-sanskog kantona, jer su brojni pacijenti dosad bili prinuđeni da putuju u druge kliničke centre u Federaciiji BiH, što je proizvodilo velike troškove, koji se na godišnjem nivou kreću oko četiri miliona maraka.

Radi se o zdravstvenim uslugama kompleksnih pretraga i terapijskih zahvata kojima se tretiraju pacijenti s teškim i rijetkim bolestima, a za njihovo pružanje su opremljeni zdravstveni klinički centri.

"Sada će biti potrebno zaključiti ugovor sa Zavodom za javno zdravstvo USK. Osim pomenutih ušteda, na ovaj način će se poboljšati kvalitet ukupnih medicinskih usluga koje pružamo, a ne treba zanemariti ni značajan ekonomski efekat", kazao je Havić.

On je dodao kako su u proteklim godinama, nakon velikog požara koji je zahvatio ovu ustanovu, uspjeli da obnove uništeno i oštećeno, pa i da unaprijede brojne segmente u radu i poslovanju.

Inače, Kantonalna bolnica u Bihaću pruža zdravstvene usluge za oko 300.000 stanovnika koji trenutno žive na prostoru Unsko-sanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije