Zdravlje

UKC: Operacije hemoroida novom metodom prvi put u RS i BiH

UKC: Operacije hemoroida novom metodom prvi put u RS i BiH
Foto: Ustupljena fotografija | UKC: Operacije hemoroida novom metodom prvi put u RS i BiH

BANJALUKA - Hirurški tim Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS izveo je dvije hirurške procedure prvi put u RS, ali i u BiH, a riječ je o operaciji hemoroida novom tehnikom pod nazivom HAL-RAR, nastalom od skraćenice Haemorrhoidal Artery Ligation and Recto Anal Repair.

"Ovom tehnikom se koristi jedan poseban uređaj, kojim se pomoću ultrazvučne sonde detektuje tačno mjesto hemoroidalne arterije koja se podvezuje. Time se sprečava dotok krvi u hemoroidalni čvor, a obično je oko pet do sedam takvih arterija. U daljem toku vrši se vraćanje samog hemoroidalnog čvora na njegovo prirodno mjesto", saopšteno je juče iz UKC-a.

Ističu da ova tehnika ima prednosti u odnosu na sve druge jer nema klasičnog odstranjenja hemoroida, pa samim tim je manja bolnost, manje krvarenje, manji procenat recidiva (ponovnog javljanja) i daje odlične funkcionalne rezultate.

Ovom novom hirurškom procedurom operisana su dva pacijenta koja su se odlično oporavila, te su nakon dan pušteni na kućno liječenje, navode iz UKC-a.

Hirurški tim činili su Goran Janjić, hirurg, Dragan Radulj, asistent, Nikola Vranješ, asistent, Dragan Švraka, anesteziolog, i Duška Šipka, instrumentarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije