Zdravlje

Uspješna saradnja "Medico-S" i grupacije "Pronatal" iz Češke

Uspješna saradnja "Medico-S" i grupacije "Pronatal" iz Češke
Foto: N.N. | Uspješna saradnja "Medico-S" i grupacije "Pronatal" iz Češke

BANJALUKA - Zdravstvena ustanova "Medico-S" sada raspolaže sa većim timom stručnog osoblja, putem brojnih savremenih metoda vantjelesne oplodnje, koje obavljaju u svojim laboratorijama, svakom pacijentu prilaze sa individualnog stanovišta, a više od godinu dana sarađuju sa klinikom "Pronatal" iz Praga.

Rečeno je ovo na konzilijarnom sastanku stručnjaka zdravstvene ustanove "Medico-S", jedinstvene ustanove za liječenje neplodnosti i jedinog centra u RS koji se bavi vantjelesnom oplodnjom, i grupacije "Pronatal" iz Češke.

Sanja Sibinčić, generalni direktor ZU "Medico-S", rekla je da je ova ustanova do sada pomogla u vantjelesnom stvaranju 1.185 beba u RS, te da svakodnevno poboljšavaju metode i prate svjetske trendove u domenu vantjelesne oplodnje.

"U posljednjih godinu dana uveli smo dosta naprednih procedura kada je u pitanju embriološka laboratorija. Novina je da smo svoj tim proširili sa nekoliko novih članova, a veliku pomoć dobijamo od naših kolega iz Češke", rekla je Sibinčićeva.

Ističe da iako raspolažu brojnim modernim metodama, za slučajeve koji prevazilaze njihove mogućnosti pomoć stiže iz Češke.

"Za sve slučajeve koje mi u svojim laboratorijama ne možemo da obavimo, koji prevazilaze naše mogućnosti i kapacitete, kolege u Češkoj nam pomognu", kazala je Sibinčićeva.

Dodaje da su neke od novih modernih metoda vantjelesne oplodnje koje nude ICSI i PICSI metode, kao i Time laps, odnosno 24-časovni nadzor embriona.

"Mi još ne radimo preimplantacione testove, ali zato sve naše pacijente kojima je to potrebno pripremimo u našoj ustanovi, a nastavak procedure obave kolege u klinici 'Pronatal' u Pragu", objasnila je Sibinčićeva.

Tonko Mardešić, direktor klinike "Pronatal" u Pragu, kaže da je ova klinika, koja postoji već 23 godine, jedna od prvih u centralnoj Evropi koja je imala akreditovanu laboratoriju za asistiranu reprodukciju.

"U Češkoj imamo česte kontrole kvalitete rada, što je dobro za pacijente jer imaju zagarantovan kvalitet, a istovremeno nam omogućuje da apliciramo sve metode potrebne pacijentima koji nisu dostupni u zemljama oko Češke", kazao je Mardešić.

Ističe da je upravo zbog toga saradnja sa ustanovom "Medico-S" toliko značajna.

"Mi možemo raditi postupke koji njima još nisu dostupni. Radimo preimplantsku dijagnostiku, što je vrhunac vantjelesne oplodnje u svijetu", kazao je Mardešić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije