Zdravlje

​Zdrava stopala su za kičmu kao dobar temelj za zgradu

​Zdrava stopala su za kičmu kao dobar temelj za zgradu
Foto: N.N. | ​Zdrava stopala su za kičmu kao dobar temelj za zgradu

Stopala nose svu težinu našeg tijela. Ona su kao dobar temelj na kući, čvrst korijen drveta, dobra šerpa za ručak. Poenta je jasna, dobra osnova i baza su uvijek ključni.

Stopala trpe veliko opterećenje manjkom fizičke aktivnosti, a na njih utiču i loša obuća i neadekvatna njega. Na njih takođe posebno utiče ukoliko nošenje loše obuće traje jako dugo, a posebno je to izraženo kod žena koje nose visoke potpetice. Spremajući tekst o stopalima, pronašla sam mini-vodič "Kako da izaberete štikle koje su dobre za stopala". Nešto kao "kolač sa zdravim namirnicama".

Visina štikle ne treba da bude veća od devet cm, a razmak između štikle i prednjeg dijela gazišta treba da bude tri cm. Ni više, ni manje. Sve što odskače od tih parametara je neudobno. Stoga je preporuka, svi lenjir u torbu i pravac u kupovinu cipela.

Da se vratimo na stopala.

Loš položaj stopala može da prouzrokuje probleme sa koljenima, kukovima, kičmom, karličnim organima. Završeci živaca koji se protežu kroz cijelo tijelo se nalaze na stopalima. To nam jasno govori o bitnosti stopala i njihovom zdravlju, od kojeg zavisi i zdravlje cijelog tijela.

Zato je jako bitno da često hodamo bosi po travi, zemlji, kamenju, da radimo vježbe za stopala, da im posvetimo dobru njegu i prijatnu masažu i kupku.

U nastavku smo kroz nekoliko fotografija predstavili neke vježbe koje možete da radite svakodnevno. Uz vježbe sa fotografija možete kupiti u apoteci masažnu lopticu i masirati se tako što ćete stati jednim stopalom na nju i kotrljati je naprijed-nazad uz pritisak.

 

Opis vježbi sa fotografija:

Stati tako da su vam stopala u širini ramena. Podizati pete sa podloge dok su prsti na podlozi. Da vam ne bi bježala stopala ustranu, izvrćući zglobove ka vani palčevima pritisnite pod. Zatim podizati prste sa podloge dok su pete na podlozi.

Sljedeća vježba sa fotografije je podizanje jedne strane stopala, pa druge (unutrašnje, pa vanjske).

Na fotografiji sa trakom pokušate rastegnuti traku uz angažovanje mišića unutrašnje strane nogu i stopala. Možete kao zamjenu koristiti peškir na koji ćete stati i rastezati stopalima.

Uradite svaku vježbu po 15 ponavljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije