Život

Ljubica i Danilo Gobović-60 godina braka, a vole se kao prvog dana

Ljubica i Danilo Gobović-60 godina braka, a vole se kao prvog dana
Foto: N.N. | 60 godina braka, a vole se kao prvog dana

TREBINJE - Ljubica i Danilo Gobović iz sela Aranđelovo, kod Trebinja, proslavili su dijamantsku svadbu, odnosno 60 godina braka, srećnog, sa troje djece Milenom, Marjanom i Milanom.

Iako je s njima na imanju ostao da živi samo sin Milan, posjećuju ih često i Marjan i Milena, koji žive u Trebinju, pa im nije daleko da obiđu roditelje, ali i Ljubica i Danilo se često zapute u grad, u goste djeci.

Sreli su se, pričaju ovo dvoje kreposnih staraca, za Ilindan 1957. godine, na Begovim Koritima, mjestu nedaleko od njihovih sela, gdje se nekada odvijao veliki narodni sabor, kada je Ljubici bila 21 godina, a Danilu 25. Nakon nekoliko mjeseci i nekoliko susreta u međuvremenu, vjenčali su se tri dana nakon Aranđelovdana, krsne slave porodice Gobović.

"Prvi put smo se vidjeli na Begovim Koritima, ali i ovako usput smo se sretali, iako se nismo dogovarali, jer nije bilo tada telefona, nego bi se nekako susret ipak udesio, malo bismo popričali, a onda bi me Danilo otpratio do mog sela", prisjeća se Ljubica.

Ljubica je imala još tri sestre i petoricu braće u svojoj porodici Grubač, a svi su ga, kaže Danilo, prihvatili kao rođenog brata, pa bi se, kako dodaje u šali, jedino posvađao s njom, jer su ga njena braća i sestre jako voljeli.

I Ljubicu su, sa druge strane, jako lijepo prihvatili svekar i svekrva i nije se dešavalo da se, kao u moderno vrijeme, sukobljavaju generacije, već bi sve radili sa dogovorom.

"Fino smo se slagali. Svekrva i ja smo imale divan odnos. Sve mi je vjerovala i prepuštala, pa ni sinu Danilu nije vjerovala koliko meni", priča za "Nezavisne" Ljubica.

Iako je do udaje bila zaposlena, nakon sklapanja braka sa Danilom odlučila je da se posveti kući i djeci, dok je njen suprug radio u Hidroelektranama na Trebišnjici, ali je, zajedno s ukućanima, obrađivao i sedam dunuma zemlje.

Zanimljivo je da se Gobovići i danas jednako vole i paze kao prvog dana braka, o čemu svjedoče svi koji ih znaju, jer i ako se desi da se posvađaju, za pola sata nastavljaju razgovor kao da ništa nije bilo.

Danilo smatra da taj razgovor i gradi kuću, jer se sa svojim ukućanima uvijek o svemu dogovarao, pa je sloga prevladavala u svakom kriznom momentu.

Danas su u svakom pogledu zadovoljni, ali ih, kako kažu, najzadovoljnijim čini činjenica da su od svoje troje djece dočekali petoro unučadi i svi su završili fakultete. Već imaju i dvoje praunučadi.

Kažu da ih i zdravlje dobro služi, iako oboje gaze devetu deceniju života, a recept bračne sreće i dobrog zdravlja je, prema preporukama Gobovića, samo porodična sloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije