Život

65 godina od čuvene scene Merilin Monro

65 godina od čuvene scene Merilin Monro
Foto: N.N. | 65 godina od čuvene scene Merilin Monro

Filmska romantična komedija Bilija Vajldera "Sedam godina vjernosti" (The Seven Year Itch), adaptacija istoimene brodvejske predstave Džordža Akselroda, proslavlja 65. rođendan.

Premijerno je prikazana 1. juna 1955. godine, a istog dana glavna glumica je proslavljala 29. rođendan (iako njen lik u filmu ima 22). Glavne uloge u ovom ostvarenju izdavačke kuće "20th Century Studios" ponijeli su čuvena holivudska ljepotica Merilin Monro i glumac Tom Juel, koji reprizira svoju ulogu sa "Brodveja". Priča je smještena na Menhetn i govori o Ričardu Šermanu, koji ljeti šalje ženu i sina na odmor van grada i ostaje sam kod kuće da radi. Iako uživa u trenucima samoće, on je rješen da ostane vjeran ženi. Ali da li se stav ovog muškarca mijenja kada se sprat iznad doseli nekonvencionalna raskošna plavuša?

Ulogu Ričardove supruge Helen Šerman maestralno je iznela Evelin Kiz, a ostale likove tumačili su Soni Tafts, Robert Štraus, Oskar Homolka, Margerit Čapman, Donald Mekbrajd, Viktor Muri i Kerolin Džouns. Tom Juel je za svog Ričarda 1956. godine dobio nagradu "Zlatni globus", dok je Bili Vajlder bio nominovan od strane „"Directors Guild of America" za najboljeg reditelja. Ovo je bila njegova jedina saradnja sa kućom "20th Century Studios". Njegova želja je bila da se film snimi kao crno-bijeli, ali priroda Merilininog ugovora bila takva da je morao biti u boji. Smatrala je da izgleda privlačnije i glamuroznije u takvim filmovima.

Najčuvenija scena ovog filma iz 1955. godine jeste ona u kojoj nalet vazduha iz podzemne željeznice zadiže haljinu Monroove. Ona je prvo snimana na Aveniji Leksington 15. septembra 1954. u jedan čas nakon ponoći. Tada se oko seta skupilo 5.000 posmatrača koji su zviždali i vikali svaki put kada bi ekipa pokušala da snimi kadar, zbog čega je Merilin stalno zaboravljala tekst. Taj originalni snimak ipak nije ušao u film. Buka koju je pravila masa bila je prevelika i neupotrebljiva. Vajlder je rekreirao scenu na "Foksovoj" replici Avenije Leksington i dobio bolji rezultat. Ipak, Monroovoj je bilo potrebno 40 pokušaja da je snimi.

U jednom intervjuu iz 2006. otkriveno je da je stvaranje medijskog cirkusa zbog snimanja ove čuvene scene, Valderova ideja. Međutim, to je razbjesnilo Merilininog tadašnjeg muža Džoa Dimađia i svađa partnera je završila razvodom. On nije želio da njegovoj supruzi bude zadignuta haljina na filmu. Uprkos tome što je jedna od najslavnijih fotografija u istoriji pop kulture, kao i jedna od najprepoznatljivijih fotografija Merilin Monro kako stoji sa raširenom haljinom, ovaj kadar se zapravo ne pojavljuje u filmu. U njemu se vide samo noge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije