Život

Sedam ideja kako da se igrate sa djecom

Sedam ideja kako da se igrate sa djecom
Foto: Pixabay | 7 ideja kako da se igrate sa djecom

Djeca kroz igru uče, razvijaju se, upoznaju svijet oko sebe, tako se i vaspitavaju. Ljekari kažu da je dječja igra najvažniji posao odraslih. Evo nekoliko primjera kako da se igrate sa svojim mališanima.

Aleksandra Bezmarević Stević ima sina od 17 mjeseci i četvorogodišnju kćerku. Igre osmišljava tako da odgovaraju ne samo djeci, već i njenim dnevnim obavezama.

"Kada sam puna energije onda možemo da radimo nešto što zahteva puno fizičke aktivnosti. Međutim, kada sam ja kao majka i preduzetnica umorna, osmislim neku igru u kojoj ja mogu da sednem, a oni da se igraju", priča Aleksandra za RTS.

Iako voli sve da isplanira unaprijed, to sa djecom nije tako lako. Uveče potraži ideje na internetu, ali se tokom dana nameću spontane aktivnosti, jer moraju da se uzmu u obzir i trenutne želje djece.

Jedna od igara kojih se igra s kćerkom, jer je sin još mali i ne daju mu da gleda u ekran, jeste pogađanje koji lik je iz koje bajke. Potrebno je samo ranije fotografisati likove iz knjiga i kasnije dati djetetu da pogađa.

Slična igra koja zahtijeva nešto više aktivnosti je da se djetetu pokažu slike unaprijed fotografisanih predmeta u stanu, a onda dijete da ih traži. To je i prilika da mama odmori.

Katarina Majkić je pedagog i praktičar terapije igrom. Kaže da je igra nasušna potreba djeteta i da je dijete u psihofizičkom smislu zdravo kada se igra.

"Dete kroz igru ne upoznaje samo sredinu i materijale, već i proigrava sve socijalne kontakte", rekla je Katarina Majkić.

Roditelj je u tome ključan - on organizuje prostor i stvara priliku za učenje i unosi nešto novo.

Kako od stvari u kući napraviti igračke za djecu

Bebe ponekad nije lako zabaviti i zadržati im pažnju. Saška Nešić je mama dvogodišnjaka, trudnica i master vaspitač.

Na svojoj Instagram stranici "Vaspitačica jedne bebe" svakoga dana dijeli ideje za igru.

Neke ideje za djecu mlađu od godinu dana:

Zvečka: Ovakva igračka je za bebe do četiri mjeseca. U plastičnu flašu se ubaci riža, čija je funkcija da proizvodi zvuk, i perlice, kako bi zvečka bila šarena.

Senzorna tabla: Uzeti parče kartona i na njega zalijepiti materijale koje imate u kući, a koji su bezbjedni za bebu. Na primjer: sunđer, zbog drugačije teksture, loptice, štipaljke, špatule.

Za djecu od dvije do sedam godina:

Makaroni i štapići za uši: Djeca imaju zadatak da provuku štapić za uši kroz makarone. Mogu se i ofarbati, tako da dijete treba štapić čiji je vrh odgovarajuće boje da ubaci u makarone iste boje.

Plastelin: Da biste napravili domaći plastelin potrebne su dvije šolje brašna, jedna šolja soli, trećina šolje vode, malo ulja i boja za kolače. Smjesu treba dobro umijesiti, da se boja rasporedi ravnomjerno.

Onda djeci treba dati zadatak, na primjer da naprave loptice različitih veličina i da ih poređaju od najmanje do najveće. To je i osnova za kasnije učenje matematike.

Igra za djecu od sedam godina:

Potreban je deterdžent za sudove, prehrambena boja, mlijeko i štapići za uši. Najprije se boje ubace u mlijeko, a onda uzme štapić koji se umoči u deterdžent. Dijete zatim štapić ubaci u činiju sa mlijekom i posmatra šta se dešava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije