Život

7 jednostavnih načina kako naučiti dijete da zavoli čišćenje

7 jednostavnih načina kako naučiti dijete da zavoli čišćenje
Foto: Pexels | 7 jednostavnih načina kako naučiti dijete da zavoli čišćenje

Učiti djecu životnim vještinama u ranoj dobi težak je zadatak, ali što prije počnete, to bolje. Preporučuje se djecu učiti pospremati već s 9 ili 10 mjeseci.

 Ako svojim mališanima date zadatke koji su primjereni njihovoj dobi, pomoći ćete im da razviju pozitivne navike i pripremiti ih za odraslu dob.

Ovo su najkorisniji savjeti kako naviknuti dijete na čišćenje i pomoć po kući u ugodnoj atmosferi bez stresa.

1. Čišćenje ne bi trebalo biti kazna

Koliko smo se puta svi našli u situaciji da nam je čišćenje prikazano kao kazna, ali ova metoda neće pomoći ako stvarno želite da dijete čisti. Najbolje rješenje je naučiti ga da to nije kazna ili obaveza, već nešto novo i zanimljivo.

Na primjer, možete pokrenuti tradiciju s djetetom i pretvoriti čišćenje u takmičenje u brzini kako biste ga zainteresovali. Možete odabrati pješčani sat ili štopericu kako biste dodali takmičarski element. Pješčani sat može biti itekako koristan, uz njega dijete osjeti kako vrijeme prolazi i može shvatiti da pospremanje nije dug i naporan zadatak, već brz i zabavan.

2. Podstiče djetetov napredak

Kad čišćenje postane igra i poprimi konkurentnu prirodu, svi žele nagradu za pobjedu. Možete stvoriti male podsticaje tako da dijete osjeća radost pobjede i ima stvarne šanse da nešto osvoji. Ako ne želite da se poslovi doimaju kao "pravi posao", razmislite o kutiji za igračke sa zabavnim i jedinstvenim malim nagradama. Kutiju ispunite raznim igračkama koje će i dječaci i djevojčice voljeti.

3. Djeci dajte manje zadatke čišćenja 

Ako motivacija mališana za čišćenjem opadne nakon što vidi razmjere nereda, pokušajte to podijeliti na manje zadatke i početi od malih nogu. Čišćenje će biti mnogo brže i učinkovitije, što će dovesti do poticanja rada.

Da bi dijete osjetilo koliko je njihova pomoć važna, trebali biste im kupiti manje alate koji će im pomoći da čiste. Proces će biti puno ugodniji, zanimljiviji i sigurniji nego ako koriste alate odraslih. Obratite pozornost na šaren i zanimljiv dizajn koji će privući njihovu pažnju, a odgovarajuća veličina će ih zaštititi dok vam pomažu.

4. Napravite raspored čišćenja

Omogućite djeci interaktivno iskustvo. Da biste to učinili, izradite plan, kartu, raspored ili grafikon postignuća. Dopustite im da pomognu u izradi plana pospremanja, što će im pomoći da prepoznaju buduće zadatke. Stvaranje rasporeda, s druge strane, usađuje osjećaj odgovornosti i uči ih da izvršavaju zadatke na vrijeme. Kalendar je dobar izbor za podučavanje dobrim navikama.

Pomaže im da jasno vide svoje zadatke za dan, sedmicu ili mjesec. Osim kalendara, možete nabaviti i motivacionuu tablicu. Dajte djetetu dodatnu motivaciju koja mu je potrebna da nahrani ljubimca ili opere zube prije spavanja i pratite njihov napredak dajući mu "nagradu" ili ohrabrenje za svaku radnju. 

5. Naučite djecu novim vještinama tokom čišćenja

Učiti nešto novo tokom čišćenja odlična je ideja za povećanje motivacije, osobito ako dijete voli naučiti nešto što samo može učiniti. To može biti vrlo ohrabrujuće ako stalno pronalazite nove zadatke za koje su dovoljno veliki. Postoji mnogo malih zadataka koje možete otkriti tokom čišćenja. Bilo bi uzbudljivo naučiti dijete kako pravilno i ravnomjerno zakucati čavao ili složiti odjeću.

6. Pokušajte pronaći ono što vaše dijete voli raditi

Nije svaki zadatak prikladan za svakoga. Ako imate poteškoća s podsticanjem djece na pospremanje, pokušajte im dati druge zadatke za koje su više zainteresirani. Neka bi djeca više voljela vrtlarenje ili brigu o kućnim ljubimcima nego redovito čišćenje kuće. Vrtlarski pribor za djecu ili potrepštine za kućne ljubimce dobro bi došli u ovoj situaciji. 

7. Stvorite zabavnu radnu atmosferu

Radna atmosfera igra veliku ulogu u promicanju zadataka. Napeto okruženje sigurno će uništiti svaku motivaciju koju vi ili dijete imate. S druge strane, dodate li muziku u "radno vrijeme", podići će se raspoloženje cijele porodice. Na taj način posao će ići brže, a i roditelji i djeca dobit će energiju, donosi Bright Side.

(24sata)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije